Netanyahu respinge apelul opoziţiei israeliene de a accepta refugiaţi sirieni
alte articole
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică un apel din partea liderului opoziţiei israeliene de a primi refugiaţi sirieni, susţinând că ţara este prea mică pentru a-i accepta, conform Business Insider.
Isaac Herzog, şeful principalului partid de opoziţie Uniunea Sionistă, a făcut un apel liderilor israelieni pentru a “primi refugiaţii care fug de luptele din Siria”, un stat cu care se învecinează în Nord şi pe care Israelul îl consideră un stat inamic.
În remarci publice adresate la o întâlnire a Cabinetului ţării, Netanyahu a declarat că Israelul “nu este indiferent faţă de tragedia umană” a refugiaţilor din Siria, adăugând că spitalele israeliene tratează răniţii din războiul civil sirian.
“Totuşi, Israelul e un stat foarte mic” atât geografic cât şi democratic, a declarat Netanyahu, sugerând că primirea refugiaţilor arabi ar afecta echilibrul demografic într-un stat predominant evreiesc şi unde aproximativ o cincime dintre cele 8,3 milioane de cetăţeni ai săi sunt arabi.
Deşi nu au existat apeluri internaţionale ca Israelul să îşi deschidă graniţele în faţa refugiaţilor sirieni, Herzog a declarat că premierul ţării are datoria morală să primească refugiaţi.
Citând temerile refugiaţilor palestinieni care locuiesc de mult timp în taberele din Siria, preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a declarat că acestora ar trebui să li se permită să intre în Cisiordania.
Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să îşi protejeze graniţele împotriva imigranţilor africani şi a militanţilor islamişti.
El a anunţat construirea unui nou gard lung de 30 km de-a lungul frontierei cu Iordania, care a semnat un acord de pace cu Israelul în 1994.
Israelul a finalizat o barieră lungă de 230 km de-a lungul graniţei sale egiptene în 2013, deşi a făcut pace cu această ţară în 1979.
În plus, Israelul a ridicat garduri la graniţa cu Libanul şi de-a lungul liniei de demarcaţie între porţiunea israeliană a Înălţimilor Golan şi Siria.
Cea mai mare parte a Cisiordaniei este de asemenea divizată de o barieră construită de Israel, în timp ce Fâşia Gaza controlată de grupul islamist Hamas este închisă prin garduri şi ziduri înalte.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.