Bogdan Aurescu: "Cotele de refugiaţi vehiculate de presa internaţională rămân la nivel de speculaţii"
alte articole
Cotele de refugiaţi vehiculate de presa internaţională rămân la nivel de speculaţii, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru digi24.ro, în contextul în care în presă internaţională a apărut informaţia că România va primi în jur de 7000 de refugiaţi, nu 1700 cât anunţase Guvernul.
Potrivit lui Aurescu, cifrele vehiculate în presă nu au fost comunicate oficial statelor membre, iar autorităţile de la Bucureşti nu au luat încă o decizie privind numărul de refugiaţi pe care ar urma sa îi primească ţara noastră. O decizie privind cota de refugiaţi va fi luată după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluţionare a actualei crize.
„După ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discuţie foarte serioasă, într-un format interinstituţional, pentru ca Ministerul de Externe nu are o competenţă excepţională în această chestiune. Şi este firesc că nu s-a luat încă o decizie, pentru că nu avem încă baza de discuţie. Această bază trebuie să fie analizată şi trebuie să vedem care este criteriul după care se va face o astfel de distribuţie între statele membre. Trebuie luată în considerare şi capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor în societatea statului respectiv”, a declarat Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei a mai precizat că, la finalul acestei analize, se va face un mandat solid, care să fie însuşit de toţi factorii de răspundere ai statului: "Trebuie să vedem care este planul Comisiei Europene, trebuie să vedem tabloul în întregul său, după care vom decide pe fiecare aspect al acestui tablou”, a declarat Aurescu.
Reamintim că, odată cu declanşarea crizei refugiaţilor, autorităţile române au anunţat că ţara noastră va primi în jur de 1700 de imigranţi. Ulterior, în presă britanică a apărut informaţia că România va fi gazda a circa 7000 de imigranţi.
Subiectul primirii de refugiaţi a aprins spiritele în România, împărţind opinia publică în două tabere. În timp ce numeroşi români pledează pentru primirea imigranţilor, din considerente umanitare, alţii trag un semnal de alarma asupra primirii unei comunităţi musulmane numeroase, dificil de integrat cultural şi, în mijlocul căreia ar putea fi, cu uşurinţă, infiltraţi membri ai Statului Islamic. Unul din cei mai fervenţi susţinători ai ideii că ţara noastră nu trebuie să primească refugiaţi este fostul preşedinte, Traian Băsescu
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.