Netanyahu renunţă să mai formeze un guvern de coaliţie

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunţat să mai încerce să formeze un nou guvern luni, după ce a eşuat să-şi asigure o coaliţie majoritară, creând oportunitatea rivalului său centrist, Benny Ganz, să acceadă la guvernare.

Netanyahu, care conduce partidul de dreapta Likud, a declarat că nu poate forma un guvern în urma alegerilor din septembrie şi a refuzat mandatul pe care l-a obţinut de la preşedintele israelian Reuven Rivlin.

Rivlin a încercat inclusiv să găsească o soluţie de guvernare rotativă, însă dosarul de corupţie pe care îl are Netanyahu s-a dovedit o piatră de încercare pentru formarea unei coaliţii.

Rivlin a declarat că intenţionează să-i încredinţeze lui Ganz misiunea de a crea un nou guvern.

"În săptămânile trecute, am depus toate eforturile să-l aduc pe Benny Ganz la masa negocierilor, pentru a înfiinţa un guvern naţional larg, pentru a evita alte alegeri", a declarat Netanyahu, care a împlinit 70 de ani luni.

Ganz nu are nici el o perspectivă clară de formare a unei majorităţi, existând posibilitatea de a fi organizate alte alegeri, a treia oară în ultimele 9 luni.

Ganz, general în retragere, centrist, sprijinit de partidul Albastru-Alb, a refuzat în repetate rânduri să formeze un guvern cu Benjamin Netanyahu spunând că nu colaborează şi nu va face parte dintr-un guvern condus de persoane cu dosare penale.

Ganz va avea 28 de zile pentru a atrage potenţialii aliaţi, fiind de aşteptat să recruteze aliaţi de stânga şi ai coaliţiei partidelor arabe cu locuri în parlamentul israelian.

Partidul Albastru-Alb al lui Gantz a declarat că este „hotărât să formeze un guvern de unitate liberală”.

Netanyahu, aflat la putere în ultimii 13 ani, şi-a văzut puterea politică erodată după acuzaţii de corupţie pe care le negă.

Partidul Likud a ocupat locul doi în scrutinul din septembrie, cu 32 de locuri în parlamentul de 120 de membri, după Partidul Albastru-Alb, care are 33 de locuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe