Netanyahu renunţă să mai formeze un guvern de coaliţie
alte articole
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunţat să mai încerce să formeze un nou guvern luni, după ce a eşuat să-şi asigure o coaliţie majoritară, creând oportunitatea rivalului său centrist, Benny Ganz, să acceadă la guvernare.
Netanyahu, care conduce partidul de dreapta Likud, a declarat că nu poate forma un guvern în urma alegerilor din septembrie şi a refuzat mandatul pe care l-a obţinut de la preşedintele israelian Reuven Rivlin.
Rivlin a încercat inclusiv să găsească o soluţie de guvernare rotativă, însă dosarul de corupţie pe care îl are Netanyahu s-a dovedit o piatră de încercare pentru formarea unei coaliţii.
Rivlin a declarat că intenţionează să-i încredinţeze lui Ganz misiunea de a crea un nou guvern.
"În săptămânile trecute, am depus toate eforturile să-l aduc pe Benny Ganz la masa negocierilor, pentru a înfiinţa un guvern naţional larg, pentru a evita alte alegeri", a declarat Netanyahu, care a împlinit 70 de ani luni.
Ganz nu are nici el o perspectivă clară de formare a unei majorităţi, existând posibilitatea de a fi organizate alte alegeri, a treia oară în ultimele 9 luni.
Ganz, general în retragere, centrist, sprijinit de partidul Albastru-Alb, a refuzat în repetate rânduri să formeze un guvern cu Benjamin Netanyahu spunând că nu colaborează şi nu va face parte dintr-un guvern condus de persoane cu dosare penale.
Ganz va avea 28 de zile pentru a atrage potenţialii aliaţi, fiind de aşteptat să recruteze aliaţi de stânga şi ai coaliţiei partidelor arabe cu locuri în parlamentul israelian.
Partidul Albastru-Alb al lui Gantz a declarat că este „hotărât să formeze un guvern de unitate liberală”.
Netanyahu, aflat la putere în ultimii 13 ani, şi-a văzut puterea politică erodată după acuzaţii de corupţie pe care le negă.
Partidul Likud a ocupat locul doi în scrutinul din septembrie, cu 32 de locuri în parlamentul de 120 de membri, după Partidul Albastru-Alb, care are 33 de locuri.