Partidul Albastru şi Alb al lui Benny Ganz ignoră apelul lui Benjamin Netanyahu de a forma o coaliţie


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Partidul centrist al generalului (r) Benny Ganz a respins, joi, apelul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a forma o coaliţie de guvernare.

"Nu vom intra într-o coaliţie condusă de Netanyahu", a spus reporterilor un oficial senior al partidului Albastru şi Alb, Moshe Yaalon, la un eveniment la care a participat Ganz.

Partidul centrist Albastru şi Alb al lui Ganz a ieşit victorios din cel de-al doilea tur de scrutin în acest an, uşor înaintea partidului Likud al lui Benjamin Netanyahu, dar cu un număr insuficient de locuri în parlamentul de 120 de membri, pentru a asigura o guvernare fără coaliţie.

Netanyahu i-a cerut lui Ganz, fostul şef militar al ţării, să se întâlnească „de îndată, astăzi”, pentru a forma o coaliţie de dreapta, împreună cu Likud.

„Benny, trebuie să formăm un guvern de unitate, cât mai devreme. Naţiunea se aşteaptă ca noi, amândoi, să demonstrăm responsabilitate şi să încercăm să cooperăm”.

Răspunzând apelului lui Netanyahu, Ganz nu a menţionat cererea premierului şi a spus că va conduce o coaliţie „liberală”, implicând excluderea aliaţilor ultra-ortodocşi ai liderului israelian Benjamin Netanyahu.

Ganz a afirmat că israelienii sunt dornici de un guvern de unitate care să pună capăt incertitudinii politice.

„A sosit momentul să-i spunem lui Netanyahu, „Mulţumim pentru tot ce ai făcut”, a cerut Yaalon membrilor Likud - care nu au arătat până în acest moment niciun semn de rebeliune.

Netanyahu a declarat că a fost „surprins şi dezamăgit” şi a reiterat apelul său către Ganz pentru formarea unei coaliţii.