Trump propune un posibil tratat de securitate chiar înaintea alegerilor israeliene

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu in Ierusalim, 7 august 2011
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu in Ierusalim, 7 august 2011 (Sebastian Scheiner - Pool / Getty Images)

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, sâmbătă, că a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre un posibil tratat de apărare reciprocă între cele două naţiuni, o măsură care l-ar putea susţine pe Benjamin Netanyahu cu doar câteva zile înainte ca israelienii să meargă la urne.

"Am avut o convorbire astăzi cu premierul Netanyahu pentru a discuta posibilitatea de a merge mai departe cu un Tratat de Apărare reciprocă, între Statele Unite şi Israel, care ar cimenta şi mai mult alianţa extraordinară dintre cele două ţări ale noastre", a declarat Trump pe Twitter.

El a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare să continue aceste discuţii la sfârşitul lunii, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York.

Netanyahu i-a mulţumit lui Trump, afirmând într-un tweet că Israelul „nu a avut niciodată un prieten mai mare la Casa Albă” şi a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească la U.N. „pentru a promova un tratat istoric de apărare între Statele Unite şi Israel”.

Sondajele de opinie prezic un scor strâns, după cinci luni de la alegerile precedente în care Netanyahu s-a declarat câştigător, dar nu a reuşit să formeze un guvern de coaliţie.

Partidul Likud al lui Netanyahu este la paritate cu partidul centrist condus de fostul şef al forţelor armate, Benny Ganz, care s-a concentrat puternic pe acuzaţiile de corupţie la adresa lui Benjamin Netanyahu.

Într-un interviu televizat al Channel 12 difuzat sâmbătă, Netanyahu a făcut un apel direct către alegători, pe baza tratatului. "Voi primi un pact de apărare care ne va oferi securitate timp de secole, dar pentru asta am nevoie de voturile voastre", a spus el.

Trump a susţinut anterior candidatura lui Netanyahu atunci când a recunoscut pretenţiile de suveranitate israeliene asupra Înălţimilor Golan înainte de alegerile de la începutul acestui an.

Unii oficiali israelieni au promovat ideea de a se baza pe legăturile puternice ale Netanyahu cu administraţia Trump, prin semnarea unui nou tratat de apărare cu Statele Unite, axat în special pe garanţiile de asistenţă în orice conflict cu Iranul.

Trump nu a furnizat detalii, dar un tratat de apărare reciprocă ar putea obliga Statele Unite să vină în apărarea Israelului dacă este atacat.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat la începutul acestei luni că un eventual acord ar trebui să trateze „problemele existente - ameninţări nucleare şi chestiunea rachetelor de rază lungă cu care Iranul vizează statul israelian”.

"Avem mijloace de lovire şi apărare, dar acest pact ne-ar uşura nevoia de a aloca resurse enorme în mod permanent şi pe termen lung pentru a răspunde unor asemenea ameninţări", a declarat Katz pentru Ynet TV din Israel.

Principalul rival al lui Netanyahu, Ganz, a criticat vehement ideea spunând că este o „greşeală gravă”, susţinând că ar lipsi Israelul de autonomie militară.

„Nu ne dorim acest lucru”, a declarat candidatul centrist la o conferinţă la Ierusalim. „Nu am cerut niciodată nimănui să fie ucis pentru noi. Nu am cerut niciodată nimănui să lupte pentru noi. Şi nu am cerut niciodată permisiunea nimănui să apere Statul Israel. ”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe