Netanyahu şi Ganz, foarte apropiaţi în sondajele de exit

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Benjamin Netanyahu pare să piardă controlul asupra puterii, după ce sondajele de la alegerile organizate marţi în Israel au arătat un scor foarte apropiat.

Principalul contracandidat, centristul Benny Ganz, a declarat, miercuri, pe baza sondajelor, că liderul cu cariera politică cea mai îndelungată din Israel a fost învins, dar că va aştepta rezultatele oficiale.

Într-un discurs în cadrul partidului său Likud, de dreapta, Netanyahu, care a băut frecvent apă şi a vorbit cu o voce răguşită, nu a pretins că obţine victoria în alegeri şi nici nu a făcut aluzii la o eventuală înfrângere, spunând că aşteaptă rezultatele votului.

Apariţia lui Netanyahu la sediul electoral al lui Likud a fost foarte diferită de declaraţia sa triumfătoare făcută în urmă cu cinci luni, când a declarat a câştigat alegerile.

Eşecul lui de a forma un guvern după votul din aprilie a generat alegeri anticipate şi încordare politică în Israel, precum şi o stabilitate accentuată în Orientul Mijlociu.

Contracandidatul lui Netanyahu, Benny Ganz, fost şef al forţelor armate, s-a arătat încrezător la mitingul propriului Partid Albastru şi Alb, afirmând că aparent „ne-am îndeplinit misiunea” şi s-a angajat să lucreze pentru formarea unui guvern de unitate naţională.

El a spus că Netanyahu, aparent, nu ar fi reuşit să câştige al cincilea mandat.

„Vom aştepta rezultatele reale”, a spus Ganz, în vârstă de 60 de ani.

Rezultatele alegerilor finale pot dura mai mult de o săptămână, dar rezultatele parţiale sunt publicate de Knesset pe măsură ce se efectuează numărarea voturilor, astfel încât o imagine mai clară va apărea probabil în următoarele 24 de ore.

Până la ora 6 a.m., aproximativ un sfert din voturi fuseseră numărate.

Sondajele revizuite ale posturilor de televiziune israeliene, la câteva ore după închiderea sondajelor, au estimat că partidul Likud va dispune de 30-33 de locuri din totalul de 120 locuri în parlament, o uşoară scădere faţă de prognozele anterioare, iar Albastru şi Alb 32-34.

Nici unul dintre cei doi nu a primit suficient sprijin pentru o coaliţie de guvernare pentru care este necesar un număr de 61 de legiuitori.

Rivalul lui Netanyahu, fostul ministru al Apărării, Avigdor Lieberman, în fruntea partidului de extremă dreapta Yisrael Beitenu, pare că va fi cel care va decide cine va putea forma o coaliţie la guvernare.

Sondajele actualizate arătau că fără sprijin din partea partidului Yisrael Beitenu - între opt şi nouă locuri - va urma un nou impas: Likud ar avea până la 55 de locuri, mai puţin de 57, publicat de sondajele anterioare de exit, pentru o coaliţie de dreapta. Albastru şi Alb ar putea beneficia de sprijinul a cel mult 59 locuri pentru un guvern de centru-stânga.

Netanyahu, care a evidenţiat relaţia strânsă cu preşedintele american Donald Trump în timpul campaniei, a declarat în discursul său de la ora 3 dimineaţa, la sediul electoral al partidului Likud din Tel Aviv, că intenţionează să înfiinţeze un „guvern sionist puternic” care să reflecte opiniile „multora”.

Descrierea sa despre o viitoare administraţie părea să deschidă calea ca partidele israeliene care nu fac parte din guvernul său actual să se alăture.

Ganz la rândul său pare dispus să deschidă calea către o coaliţie de guvernare cu sprijinul tacit al unui partid arab, pe care mulţi de dreapta îl consideră neloial Israelului.

Lista Comună Arabă a marcat o mare victorie la alegerile de marţi, preconizându-se că va obţine 13 - 15 locuri în legislatură, comparativ cu 10 câştigate de diverse facţiuni arabe la alegerile din aprilie, potrivit Reuters.

Formarea coaliţiilor ar putea fi complicată: Lieberman, secular, a spus că nu se va alătura unei alianţe care să includă partide ultraortodoxe - aliaţii tradiţionali ai lui Netanyahu. Lieberman a candidat pe o platformă concentrată în mare măsură pe slăbirea influenţei pe care partidele religioase o au asupra vieţii de zi cu zi din Israel.

Ganz a exclus participarea la o coaliţie cu Netanyahu, dacă liderul israelian este inculpat pentru acuzaţiile de corupţie.

Trei dosare de corupţie şi intenţia anunţată a procurorului general israelian de a-l acuza de fraudă şi luare de mită a distrus aparenta invincibilitate a lui Netanyahu.

Netanyahu neagă orice infracţiune.

O înfrângere electorală l-ar putea lăsa vulnerabil în faţa urmăririi penale în cazurile de corupţie, fără scutul imunităţii parlamentare cu care actualii săi aliaţi politici i-au promis că-l vor proteja.