Netanyahu interogat de poliţie în timp ce ministrul de Externe german vizitează Israelul
alte articole
Benjamin Netanyahu a fost interogat din nou de poliţia israeliană într-unul dintre cazurile de corupţie care i-ar putea răsturna guvernul. Este a noua oară când premierul este interogat în cazuri care au legătură directă sau indirectă cu el.
Poliţia l-a interogat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe soţia sa, Sara, în cadrul unei investigaţii privind posibila acordare a unor beneficii celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel, Bezeq, a declarat mass mediei o sursă oficială după ce inspectorii au sosit luni la reşedinţa premierului din Ierusalim. Inspectorii au pretins de asemenea ca cel mai mare fiu al lui Netanyahu, Yair să dea o declaraţie.
În aşa-numitul caz 4.000, investigatorii consideră că este posibil ca premierul să fi urmărit să obţină o acoperire mediatică favorabilă de la Walla, un site de ştiri deţinut de Shaul Elovitch, cel mai mare acţionar al companiei Bezeq, în schimbul promovării unor favoruri guvernamentale companiei de telecomunicaţii.
Netanyahu, care a îndeplinit funcţia de ministr al comunicaţiilor în perioada noiembrie 2014-februarie 2017 în Cabinetul său – o perioadă în care ştirile publicate de Walla despre premier au devenit vizibil favorabile – a declarat că nu a influenţat deciziile legate de Bezeq. Oficiali ai companiei de telecomunicaţii au negat la rândul lor acuzaţiile.
Nir Hefetz, fost consilier al premierului pentru media, a devenit martor al statului în acest caz. Shlomo Filber, fost director general al Ministerului Comunicaţiilor, a semnat de asemenea o înţelegere de cooperare cu procurorii.
Interogatoriul de luni a avut loc într-un moment nepotrivit pentru Netanyahu, în condiţiile în care ministrul german de Externe, Heiko Maas, se află în Israel pentru discuţii de nivel înalt.
Acuzaţii numeroase
În luna februarie, poliţia a recomandat ca procurorii să îl pună sub acuzare pe Netanyahu pentru mită, fraudă şi încălcarea încrederii publice în două cazuri separate. Procurorul general nu a decis dacă va da curs recomandării. Partenerii din coaliţia premierului au afirmat că încă aşteaptă decizia procurorului general.
În cazul 1.000, poliţia suspectează că Netanyahu a primit cadouri în valoare de 300.000 USD de la oameni de afaceri bogaţi. Celălalt caz, cunoscut sub numele de cazul 2.000, implică un presupus complot de a câştiga o acoperire mediatică pozitivă în Yedioth Ahronoth, cel mai bine vândut ziar din Israel, premierul fiind suspectat că s-ar fi oferit să ia măsuri de reducere a numărului publicaţiilor unui ziar rival.
Deşi Netanyahu nu este suspect în Cazul 3.000, poliţia a investigat dacă premierul a încercat să faciliteze un acord în care aliaţi apropiaţi ar fi făcut lobby în rândul oficialilor pentru cumpărarea unor submarine de la compania germană ThyssenKrupp; se presupune că acei aliaţi ar fi avut de câştigat financiar de pe urma acordului. Premierul, care se află la putere din 2009, şi-a susţinut nevinovăţia şi a denunţat numeroasele rapoarte de corupţie ca fiind rezultatul unei poliţii şi a mass mediei prea zeloase.
În 2017 au avut loc proteste în masă împotriva corupţiei existente în guvernul lui Netanyahu. La sfârşitul anului trecut, premierul a retras un proiect de lege care ar fi blocat poliţia să publice concluziile investigaţiilor sau i-ar fi limitat capabilitatea de a emite recomandări biroului procuraturii pentru inculparea de oficiali publici.
Sondajele arată că aproximativ jumătate dintre israelieni cred declaraţiile poliţiei şi consideră că Netanyahu ar trebui să se retragă. O treime consideră că premierul ar trebui să rămână în funcţie.