Israelul o lasă moale cu taxarea proprietăţii Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
28.02.2018

Pe fondul amplificării tensiunilor, Israelul a suspendat marţi proiectul legislativ privind impozitarea proprietăţilor comerciale deţinute de bisericile creştine în Ierusalim.

Aceasta are loc după un protest lansat de liderii creştini care au închis Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, venerată ca locu al răstignirii şi înmormântării lui Isus.

După ce au primit o declaraţie a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu, liderii bisericilor romano-catolică, ortodoxă greacă şi armeană au luat în considerare următorii paşi, inclusiv redeschiderea bisericii, a afirmat Wadie Abunassar, consilier al prelaţilor.

O comisie israeliană condusă de un ministru al Cabinetului Netanyahu va negocia cu reprezentanţii bisericilor creştine pentru a soluţiona disputa, a precizat cabinetul premierului israelian.

În declaraţie se precizează că deşi este în desfăşurare o evaluare, vor fi suspendate dezbaterile la un proiect de lege care ar permite statului israelian să exproprieze terenuri din Ierusalim, despre care bisericile creştine au afirmat că au fost vândute unor companii imobiliare private în ultimii ani.

Liderii bisericilor au vizat de asemenea anularea recentă de către primăria Ierusalimului a unei scutiri de taxe care era acordată proprietăţilor comerciale bisericeşti din oraş.

“Acest lucru ne aminteşte de legi similare care au fost adoptate împotriva evreilor în perioade întunecate în Europa”, au afirmat prelaţii.

Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, scriese anterior pe Twitter că nu este logic ca proprietăţile comerciale deţinute de biserici, inclusiv hoteluri şi magazine cu amănuntul, să continue să fie scutite de taxe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor