Nereguli la ministerul condus de specialistul în "patriotism economic" Vosganian

Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul Varujan  Vosganian.
Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul Varujan Vosganian. (Epoch Times România)

Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli petrecute la Ministerul Economiei în anul 2013, an în care, până în octombrie, ministru al Economiei a fost Varujan Vosganian, cel care, zilele trecute, pentru a-şi convinge colegii senatori să nu îl lase în mâinile justiţiei, a plâns, s-a miruit şi a vorbit cu patos despre cât de neînţeles este patriotismul economic la români. Lui Vosganian i-a succedat în funcţie Andrei Gerea, actualmente ministru al Energiei şi IMM-urilor din partea PLR, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu

Potrivit raportului Curţii de Conturi pe 2013, una dintre nereguli este efectuarea repetată a unor plăţi pentru finanţarea ilegală a unor firme în vederea participării lor la o serie de târguri internaţionale, relatează Hotnews. Inspectorii Curţii de Conturi au mai constat efectuarea unor plăţi de peste 38 milioane de lei în industria de apărare, fără a exista documente care să certifice utilizarea lor. Acestor a li se adaugă o serie de plăţi ilegale către Conversmin.

Combinatul de la Krivoi Rog

Din raportul citat de Hotnews reiese că ministerul Economiei a alocat în 2013 credite bugetare pentru cheltuieli efectuate de antreprenorii români pe perioada de sistare a lucrărilor de construcţii-montaj la Combinatul minier de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog - Ucraina. Acest lucru a fost făcut fără a se efectua o fundamentare a necesarului de fonduri de la bugetul de stat, pe elemente de cost şi pe activităţile prevăzute în HG nr. 643/1999

De asemenea, Ministerul a efectuat plăţi, în sumă de 17 mii lei (servicii juridice şi servicii de natură financiar-contabilă), pentru cheltuieli fără bază legală, respectiv pentru cheltuieli neprevăzute prin Convenţia nr. 83/2013 încheiată cu SC Arcif SA a se efectua pentru Krivoi Rog - Ucraina.

Hotnews reaminteşte că în martie 2013 Vosganian afirma că exista şansa soluţionării problemei investiţiei româneşti în combinatul de la Krivoi Rog. În iunie 2013, Guvernul a aprobat un memorandum pentru reluarea negocierilor cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea Combinatului Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog.

Construcţia combinatului KGOKOR a fost începută de către Uniunea Sovietică în 1983. După destrămarea blocului sovietic Ucraina a intrat în posesia a 56,4% din acţiuni, România deţine 28%, iar Slovacia 15,6%. Lucrările la construcţia combinatului s-au oprit în 1996 iar sumele investite de partea română se ridică la aproximativ 800 de milioane de dolari.

Plăţi ilegale către Conversmin

Potrivit raportului Curţii de Conturi, ministerul Economiei a efectuat în 2013 plăţi nedatorate însumând circa 14,7 milioane lei, din fonduri publice alocate de la bugetul de stat, pentru lucrări de monitorizare post-închidere, angajate de Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin SA.

Lucrările au fost decontate la preţuri mai mari decât cele contractate, prin acceptarea la plata a facturilor fiscale emise de SC Conversmin SA, având la bază deconturi lunare (întocmite de prestatorii de servicii cu care SC Conversmin SA a încheiat contracte), în care, pentru materiale, cheltuieli de transport şi salariile personalului care deserveşte staţiile de epurare şi analiza probelor de laborator, au fost aplicate preţuri/tarife mai mari decât cele stabilite în oferta financiară cu care aceştia au câştigat licitaţia organizată de SC Conversmin SA.

Articolul original poate fi citit aici

Reamintim că joi, 12 februarie, fostul ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de corupţie în "Dosarul Romgaz", a scăpat de urmărirea penală, datorită colegilor senatori care au votat împotriva ridicării imunităţii acestuia.

Înaintea votului, senatorul despre care Cătălin Prisăcariu afirma, citând ambasada SUA, că este omul Moscovei a ţinut un discurs plin de patos în care a vorbit despre patriotismul economic, tratat cu neîncredere de autorităţi:

"O spun cu durere în suflet: patriotismul economic în România este tratat cu neîncredere. La noi trebuie să te justifici pentru că ajuţi o industrie să trăiască. Procurorii au continuat investigaţia şi nu au găsit nimic. Nu a apărut nici cea mai mică suspiciune de interes personal şi corupţie", s-a apărat Varujan Vosganian.

Vosganian şi Adriean Videanu, un alt fost ministru al Economiei, au fost acuzaţi că, în calitatea lor de miniştri, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele lui Ioan Niculae. Practic, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD.

În februarie 2014, acuzaţiile de „complot" şi „subminare a economiei naţionale" aduse inculpaţilor în dosarul Romgaz au fost schimbate cu „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „abuz în serviciu".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook