Nepalul are un nou premier: politicianul comunist KP Oli

După ani de susţinere a gherilelor maoiste, regimul de la Beijing a reuşit să plaseze un pion la conducerea micii ţări asiatice, al cărui singur aliat a rămas India.
Khadga Prasad Oli, noul premier al Nepalului.
Khadga Prasad Oli, noul premier al Nepalului. (Captură Foto)

Khadga Prasad Oli, cunoscut sub numele de KP Oli pe scena politică nepaleză, a fost ales premier cu 338 de voturi parlamentare, în timp ce singurul său competitor, premierul demisionar Sushil Koirala, a primit 249 de voturi. Aproximativ 14 parlamentari s-au abţinut de la vot.

“Cererea mea este aceea că toate partidele trebuie să lucreze împreună şi să ajungă la un consens”, a declarat el într-un discurs susţinut în Parlament înaintea votului, conform Deutsche Welle.

Alegerile au avut loc după ce preşedintele ţării a emis o directivă în privinţa creării unui guvern majoritar, după ce partidele au ratat termenul limită din 8 octombrie pentru formarea unui guvern de unitate naţională, aşa cum prevede noua Constituţie, adoptată în 20 septembrie. Modificarea Constituţiei a declanşat proteste marcate de ciocniri violente.

Parlamentul Nepalului include 31 de partide, dintre care 14 l-au susţinut pe Oli, făcând nominalizarea acestuia posibilă. Dar Oli va trebui să încerce să unească facţiunile opozante pentru a asigura crearea unei “unităţi şi dezvoltări naţionale şi a unui consens naţional”.

Guvernul actual este acuzat că amână procesul de reconstrucţie după ce cutremurul de pământ din luna aprilie a ucis aproximativ 8.900 de oameni şi a lăsat pe drumuri peste 500.000 de persoane.

Oli a declarat că atenţia sa imediată va fi plasată pe procesul de reconstruire şi pe soluţionarea grevelor anti-Constituţie din sudul ţării. Nepalul înfruntă, de asemenea, lipsuri severe în privinţa combustibililor, cauzate de un embargou comercial impus de India datorită protestelor violente desfăşurate în sudul ţării de comunităţile Madheshi şi Tharu.

“Există grupuri nemulţumite de Constituţie şi trebuie să le adresăm cererile”, a declarat el. Noua Constituţie urmăreşte să impulsioneze transformarea ţării himalaiene către o democraţie paşnică, după decenii de instabilitate politică şi un război civil.

În trecut, Oli a denunţat cu tărie "amestecul Indiei în problemele interne" ale Nepalului, inclusiv închiderea graniţelor indiene ca parte a unui embargou comercial destinat să preseze guvernul din Kathmandu să modifice noua Constituţie nepaleză. Această poziţie l-a făcut să devină un favorit în rândul partidelor din Parlament pentru funcţia de premier.

Născut în estul Nepalului în 22 februarie 1952, Oli a fost educat în regiunea Jhapa, unde a fost influenţat de liderii comunişti locali în timpul adolescenţei. În 1970, Oli a devenit membru al Partidului Comunist Nepalez şi a început o viaţă ascunsă, în condiţiile în care monarhia de la acea vreme a început să îi suprime pe comunişti. În perioada anilor ‘70 şi ‘80 el a fost arestat şi a petrecut 14 ani în diferite închisori ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe