Everestul s-a mişcat cu peste 2,54 cm spre sud-vest după cutremurul de pământ din Nepal

Avalanşă la tabăra de bază de ep Muntele Everest, 25 aprilie 2014. Incidentul a produs peste 17 morţi printre alpinişti
Avalanşă la tabăra de bază de ep Muntele Everest, 25 aprilie 2014. Incidentul a produs peste 17 morţi printre alpinişti (Captură youtube)

Incredibila energie dezlănţuită de cutremurul de pământ de magnitudine 7,8 care a lovit Nepalul în 25 aprilie a deplasat Everestul cu peste 2,54 cm, conform website-ului Live Science.

Mişcarea a fost un mic pas înapoi pentru munte, care alunecă spre nord-est la o rată de 3,81 cm pe an. Muntele se înalţă de asemenea cu 0,25 cm pe an. Această mişcare este cauzată de coliziunea lentă a plăcilor tectonice Indiană şi Eurasiatică, un proces care împinge solul în sus.

Dar deplasarea Everestului în timpul cutremurului de pământ este o nimica toată comparativ cu modificarea regiunilor din jurul capitalei nepaleze Kathmandu în timpul acelei catastrofe naturale.

“Everestul este oarecum o distragere de la întreaga poveste”, a declarat Richard Briggs, geolog la Observatorul Geologic din SUA (USGS) din Golden, Colorado.

În apropiere de Kathmandu, cutremurul de pământ a deplasat terenul cu aproximativ un metru, conform datelor preliminare oferite de satelitul european Sentinel-1A. Pagubele provocate de cutremur au acoperit peste 14.000 de km pătraţi şi peste 8.000 de oameni au murit.

Cutremurul de pământ a deformat solul, a declarat Briggs pentru Live Science. Zonele situate deasupra faliei deplasate, unde stresul coliziunii continentale a cedat în cele din urmă, au împins în sus. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în jurul capitalei Kathmandu. Între timp, mai la nord, în spatele faliei mişcătoare, pământul s-a surpat brusc.

Datele preliminare oferite de satelitul Sentinal-1A au sugerat că Everestul a scăzut cu 2,54 cm în timpul cutremurului, dar presa chineză a raportat că nu a avut loc o pierdere în înălţimea muntelui. Lăsând la o parte vârful Everest, munţii Himalaya au fost în mod categoric afectaţi, a declarat Briggs, care a adăugat: “Pe o întindere de aproximativ 90 de km, la nord de Kathmandu, munţii [Himalaya] au scăzut semnificativ.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură