Neîncrederea italienilor în politicieni, 'toţi corupţi', va marca europarlamentarele (Huffington Post)

(photos.com)

Italienii par să facă front comun în dezgustul lor faţă de clasa politică după ani de dificultăţi economice şi politice. În ciuda previziunii economiştilor, care cred că anul 2014 ar putea aduce o revigorare a economiei, se pare că alegerile europarlamentare vor fi pentru electoratul italian o ocazie pentru a-şi exprima nemulţumirea, se arată într-un comentariu din ediţia franceză a publicaţiei Huffington Post.

Criza economică şi financiară din ultimii ani a bulversat radical viaţa de zi cu zi şi perspectivele de viitor a milioane de italieni care nu au un loc de muncă şi devin tot mai săraci, ceea ce a condus şi la schimbarea percepţiei asupra politicii şi instituţiilor statului.

Neîncrederea este acum cuvântul de ordine pentru italieni. 'Toţi sunt corupţi', este expresia de pe buzele lor când vine vorba de politicieni. Deceniile de afaceri dubioase din sectorul public, cheltuielile necontrolate şi paralizia guvernării, atât la nivel naţional cât şi local, au afectat profund legătura de încredere între clasa politică şi electorat.

Potrivit unui sondaj recent, numai 10% dintre alegătorii italieni mai au încredere în partidele politice. În acest context, nu este greu de înţeles de ce Uniunea Europeană este văzută ca principala vinovată, cea care a impus politicile economice austere ce au afectat perspectivele de creştere economică şi echilibrul social din Italia. Scrutinul europarlamentar va fi cu siguranţă un barometru al stării de spirit naţionale şi, foarte probabil, euroscepticismul va câştiga teren.

Noul şi tânărul secretar al Partidului Democrat de centru-stânga, Matteo Renzi, încearcă să reînvie interesul şi entuziasmul italienilor propunându-le o reformă a vechiului sistem, iar alegerile europarlamentare vor fi un test crucial pentru nivelul de acceptare a intenţiilor sale.

Chiar dacă el minimalizează importanţa acestui vot, Renzi ştie foarte bine că rezultatele scrutinului vor avea o semnificaţie care merge dincolo de cifre. O victorie semnificativă a partidului său nu doar că îi va consolida poziţia în cadrul stângii italiene, dar l-ar transforma într-un potenţial candidat la succesiunea lui Enrico Letta în postul de premier.

În schimb, o înfrângere a lui Renzi ar putea însemna continuarea avansului unui model reprezentat de Mişcarea 5 Stele, care este opusul partidelor politice tradiţionale. Născută pe internet şi condusă de actorul de comedie Beppe Grillo, această formaţiune a avut un succes răsunător la ultimele alegeri din Italia şi a adus în Parlament oameni obişnuiţi găsiţi printre internauţi.

Mişcarea lui Grillo vrea să-şi ducă revoluţia până la Bruxelles şi în acest scop încearcă să exploateze neîncrederea faţă de Europa şi mai ales faţă de moneda euro. Grillo este foarte critic faţă de moneda euro şi a cerut de mai multe ori organizarea unui referendum pentru ca italienii să se exprime dacă doresc să continue cu ea. Un succes al Mişcarii 5 Stele la europarlamentare ar putea marca începutul unor schimbări majore în lumea politică şi ar ilustra o nemulţumire profundă faţă de instituţiile europene, conchide Huffington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe