Hollande, primit de Cameron pe fondul unui climat de ostilitate la adresa francezilor

Pentru conservatorii britanici, politica dusă de guvernul socialist francez serveşte drept 'sperietoare', cu 15 luni înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, scrie cotidianul Le Figaro într-un articol publicat cu prilejul summitului franco-britanic de vineri, ce se anunţă unul tensionat.
Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.01.2014

Pentru conservatorii britanici, politica dusă de guvernul socialist francez serveşte drept 'sperietoare', cu 15 luni înainte de alegerile legislative din Marea Britanie, scrie cotidianul Le Figaro într-un articol publicat cu prilejul summitului franco-britanic de vineri, ce se anunţă unul tensionat.

Va fi nevoie de mai mult de o halbă de bere pentru a destinde relaţiile dintre Francois Hollande şi David Cameron în timpul mesei luate la Swann Inn, un pub încântător pe malul râului, lângă baza aeriană de la Brize Norton, unde, vineri dimineaţa, este programat să se desfăşoare un summit franco-britanic, consacrat în mare parte problemelor de apărare. Dacă relaţiile dintre premierul britanic şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au devenit unele tensionate în pofida proximităţii lor politice, ele sunt departe de a se fi ameliorat o dată cu schimbarea ştafetei la Elysee. Permanentul climat de 'french bashing' (hărţuire a francezilor) din Marea Britanie şi atacurile presei şi clasei politice britanice mai mult sau mai puţin directe împotriva preşedintelui francez nu ajută la soluţionarea tensiunilor.

Zvonurile privind anularea, ca reacţie, a întrevederii de către partea franceză au fost, cu toate acestea, dezminţite. 'Dacă am fi anulat din astfel de motive, nu ar fi existat niciodată un summit', ironizează un consilier de la Palatul Elysee. Cameron a dorit să-l invite pe Hollande în circumscripţia Oxfordshire, pentru acest prim summit comun, amânat de luni de zile. Ideea de a-l organiza în faimosul palat Blenheim al ducelui de Marlborough a fost abandonată când reprezentanţii Downing Street şi-au amintit că acesta a celebrat o victorie împotriva Franţei în 1704. Mai neutră, baza de la Brize Norton simbolizează cooperarea militară între cele două ţări, precizează cotidianul francez menţionat.

În pofida acestei alianţe strategice foarte importante, legăturile dintre Paris şi Londra rămân cel puţin tensionate. Între Hollande şi Cameron lucrurile au început rău atunci când gazda de la Downing Street a refuzat, în 2012, să-l primească la Londra pe candidatul socialist la prezidenţialele din Franţa. În ochii britanicilor, 'taxa de 75%' (percepută milionarilor) a rezumat timp de luni de zile acţiunile guvernului Ayrault. A fost o ocazie pentru ca David Cameron să deruleze verbal 'covorul roşu' în faţa exilaţilor şi oamenilor de afaceri francezi. Avântul surpriză pe care economia britanică l-a luat în 2013 le-a dat aripi liderilor săi, pentru a sfida şi mai mult Franţa şi creşterea sa economică anemică.

În mesajul său de Anul Nou, şeful guvernului britanic nu s-a abţinut să critice într-un mod abia voalat 'marile erori' ale unei politici economice cu 'efecte dezastruoase'. O agresiune precizată câteva zile mai târziu de către unul dintre apropiaţii lui Cameron, Grant Shapps, preşedintele Partidului Conservator. Hollande 'şi-a înfundat ţara în nisip', a acuzat acesta, constatând că 'socialismul împinge elitele Franţei să emigreze' peste Canalul Mânecii.

În mod deliberat, Francois Hollande şi politica sa este folosită drept 'sperietoare' de conservatorii britanici pentru a denunţa ceea ce ar fi Marea Britanie în mâinile laburiştilor. O strategie avizată de politică internă, cu 15 luni înainte de viitoarele alegeri legislative, strategie ce nu va facilita apropierea diplomatică dintre cele două ţări, consideră Le Figaro.

Mai mulţi lideri conservatori s-au luat recent de ambasadorul Franţei la Londra, Bernard Emie, atunci când serviciul său de presă a răspuns via pagina de internet a ambasadei la articolul publicat într-un cotidian economic, City AM, cu privire la 'tragedia socialistă'. Conservatorii britanici l-au acuzat pe Emie că a îndrăznit să critice sacrosantul serviciu naţional britanic de sănătate publică, aflat totuşi pradă unor scandaluri şi disfuncţionalităţi cu caracter repetitiv. Escapadele nocturne, pe două roţi, ale unui preşedinte francez cu cască de motociclist au oferit o ocazie suplimentară pentru ironii, inclusiv în carul unei şedinţe a Camerei Comunelor, cuprinsă de amuzament.

La Paris, aceste manifestări de ostilitate 'nu-i lasă pe francezi indiferenţi', însă nu împiedică relaţiile de cooperare între cele două ţări, comentează Palatul Elysee. Pe plan european, slaba implicare a Franţei în a-l ajuta pe David Cameron în veleităţile acestuia de a distruge Uniunea Europeană (UE) riscă să complice 'contenciosul', conchide cotidianul francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor