Mariano Rajoy încearcă să mobilizeze milioane de alegători pentru alegerile din 2015 (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (LLUIS GENE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.01.2014

Premierul spaniol Mariano Rajoy va încerca să recupereze terenul pierdut şi să mobilizeze 5,6 milioane de alegători indecişi, de centru, pentru a câştiga din nou alegerile de anul viitor, scriu vineri cotidienele spaniole, pe fondul începutul convenţiei naţionale a Partidului Popular, de la guvernare.

Rajoy va încerca să recupereze terenul cu promisiunea de scădere a impozitelor şi se va distanţa de sectorul cel mai dur al victimelor organizaţiei separatiste basce ETA, scrie cotidianul El Pais. Acesta relatează de asemenea pe prima pagină a ediţiei tipărite de vineri că regimul sirian distruge mii de case ale celor care i se opun, iar represiunea afectează astfel dialogul pentru pace de la Geneva.

Cotidianul La Razon scrie de asemenea despre planurile premierului: Rajoy vrea să mobilizeze 5,6 de milioane de alegători indecişi de centru pentru a câştiga din nou alegerile. Potrivit publicaţiei citate, şeful guvernului de la Madrid caută să-şi apropie electoratul conservator şi să-i atragă de asemenea pe cei mai puţin militanţi, care vor fi decisivi pentru câştigarea alegerilor din 2015. Astfel, conservatorii spanioli ar avea asigurat sprijinul electoral a peste 78% din electoratul de dreapta sau centru-dreapta.

O asociaţie de judecători a depus o plângere în faţa Tribunalului suprem pentru 'amestecul politic' în conducerea corpului magistraţilor, anunţă cotidianul El Mundo. Potrivit acestuia, judecătorii vor ca instanţa să declare ilegalitatea numirilor făcute în cazul preşedintelui şi membrilor consiliului de conducere al corpului magistraţilor din Spania.

Cotidianul ABC observă că prinţul Felipe de Asturias, moştenitorul Coroanei Spaniei, şi-a sărbătorit cea de-a 46-a aniversare 'foarte bine însoţit', după cum a declarat chiar el, la o unitate de paraşutişti din apropiere de Madrid.

Qatarul îşi întăreşte preferinţa pentru Barcelona şi rămâne cu hotelul Renaissance din capitala spaniolă, cumpărându-l cu 78,5 milioane de euro, constată vineri cotidianul La Vanguardia. Banii au venit din fondul armatei emiratului, precizează cotidianul catalan, iar responsabilii acestuia au anunţat şi mai multe investiţii în Barcelona în următorii ani.

Cotidianul El Periodico de Catalunya prezintă câteva dintre problemele identificate ca atare de locuitorii Barcelonei şi care vor fi prezentate în plenul municipal reunit pentru a discuta starea capitalei catalane: puţină poliţie pe străzi, zgomot şi lipsă de educaţie, creşte sărăcia, prea multe locuinţe turistice, case goale, lipsesc locurile în şcoli, lucrări neterminate, închiderea unor magazine vechi de sute de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor