Premierul David Cameron nu reuşeşte să păstreze unit Partidul Conservator pe tema Europei

Eşecul premierului britanic David Cameron de a păstra unit Partidul Conservator pe tema Europei a fost vizibil joi, 30 ianuarie, când numeroşi parlamentari conservatori au încercat, fără a reuşi, să dilueze efectele principalului tratat european privind drepturile omului, relatează Reuters.
Premierul britanic David Cameron. (LUKE MACGREGOR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.01.2014

Eşecul premierului britanic David Cameron de a păstra unit Partidul Conservator pe tema Europei a fost vizibil joi, 30 ianuarie, când numeroşi parlamentari conservatori au încercat, fără a reuşi, să dilueze efectele principalului tratat european privind drepturile omului, relatează Reuters.

Astfel, 86 dintre cei 303 de parlamentari conservatori au votat în favoarea unui amendament la un proiect de lege privind imigrarea, în pofida faptului că guvernul a declarat că amendamentul propus era ilegal.

Amendamentul ar fi restrâns capacitatea judecătorilor britanici de a bloca deportarea infractorilor străini prin invocarea dreptului lor la o viaţă de familie, în conformitate cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului - situaţie care a atras nemulţumirea euroscepticilor britanici.

Confruntat cu perspectiva unei rebeliuni care l-ar fi pus în dificultate, Cameron a cerut membrilor cabinetului să se abţină de la vot, pentru a nu da impresia unei rupturi oficiale în cadrul partidului înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

În această situaţie, pentru respingerea amendamentului, premierul a fost nevoit să se bazeze pe Partidul Laburist (de opoziţie) şi pe Partidul Liberal Democrat - partener la guvernare, alături de conservatori.

Pe de altă parte, comentează Reuters, retragerea tactică a premierului şi numărul mare de conservatori care au votat în favoarea amendamentului au fost considerate lovituri la adresa autorităţii acestuia şi au subliniat diviziunile profunde existente în cadrul conservatorilor pe tema Europei.

Prim-ministrul a încercat să potolească aripa eurosceptică existentă în cadrul partidului său, prin promisiunea de a încerca să renegocieze relaţia Marii Britanii cu UE, în cazul în care acesta va fi reales în 2015.

Deşi iniţial strategia sa a funcţionat şi a părut să unească partidul în privinţa unui subiect care a contribuit la căderea ultimilor doi premieri conservatori, aripa eurosceptică a devenit din ce în ce mai nerăbdătoare şi a început să ceară măsuri mai dure.

Anxietatea acestora a fost alimentată de apropierea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai, în contextul în care sondajele sugerează că Partidul Conservator s-ar putea clasa pe locul al treilea în preferinţele electoratului, în spatele Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP, anti-imigraţie).

Situaţia a alimentat deja temerile, adânc înrădăcinate, din rândul conservatorilor, că UKIP - care doreşte ca Marea Britanie să părăsească UE şi se opune 'uşilor deschise' în ceea ce priveşte imigraţia - ar putea diviza votul de centru-dreapta la nivel naţional la alegerile din 2015, privându-l astfel pe Cameron de victorie.

Pe de altă parte, surse apropiate lui Cameron au declarat că deşi premierul a fost favorabil amendamentului eşuat, el l-a considerat inaplicabil, iar abordarea sa tactică din cadrul votului a fost menită să evite o ruptură oficială în cadrul partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor