Naveta Discovery a fost lansata spre Statia Spatiala

Naveta spatiala Discovery decoleaza in timpul misiunii sale STS-119, 15 martie 2009 la Cape Canaveral, Florida. (Joe Raedle / Getty Images)
Epoch Times România
17.03.2009

Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata duminica din locatia de pe malul marii,spre Statia Spatiala Internationala, cu o pereche de panouri solare si cu primul astronaut japonez.

NASA a reusit sa lanseze dupa o luna de intarzieri, cea de-a 125 misiune spatiala la ora 19,43 EDT, de la Centrul Spatial Kennedy din Florida.

"A trebuit sa asteptam putin, insa asta va face rasplata mult mai dulce" a transmis directorul de lansare Mike Leinbach prin statie echipei de pe Discovery, la scurt timp dupa lansare.

"Multumim pentru munca depusa. Ne revedem in cateva saptamani", a raspuns comandatul navetei, Lee Archambault.

Nu au existat semne de scurgeri de hidrogen, de combustibil, care au impiedicat lansarea de saptamana trecuta, si nici probleme cu valvele din motorul navetei, care au cauzat 4 intarzieri anterioare. Cu o ora inainte de lansare, chiar si renumita vreme capricioasa din Florida a fost perfecta.

Naveta a pornit spre cerul albastru, lasand in urma o coloana de fum pal, care s-a transformat intr-o dara de culoare roz imediat ce a atins razele soarelui, care apunea. La doua minute si jumatate dupa urcarea sa in orbita, naveta a eliberat motoarele puternice, care puteau fi vazute cazand pe Pamant ca doua pioneze de lumina pe cerul intunecat.

Discovery va petrece urmatoarele 13 zile pe orbita in jurul Pamantului, avand o viteza de 28.160 de km pe ora. Timp de 8 zile - din cele 13 - va fi gazduita la statia spatiala a carei constructie se apropie de final dupa mai mult de un deceniu, la o distanta de 360 de km deasupra Pamantului.

Statia spatiala este completa in proportie de 75%. Cand va fi terminata, va fi mai mare decat un teren de fotbal.

Principalul tel al misiunii este sa transporte ultima parte a structurii externe a statiei, formata din 11 piese - coloana vertebrala a constructiei.

Putere maxima

Segmentul trasportat de Discovery reprezinta ultimul set de aripi cu panouri-solare, necesare pentru a alimenta la putere maxima statia, cu 120 de kilowati de electricitate, suficienti pentru a alimenta 42 de locuinte de 850 metri patrati.

"Acesta este un cartier maricel," a declarat purtatorul de cuvant al NASA, Allard Beutel.

Surplusul de energie va pava drumul NASA si a celor 15 parteneri ai sai, pentru a dubla numarul echipajului de la 3 la 6 membri, in luna mai.

Mandatul Japoniei ca prim-operator al statiei incepe mai devreme. Echipajul de 7 oameni de pe Discovery il include si pe Koichi Wakata, in varsta de 45 de ani, care va fi lasat pe statia spatiala, ca primul membru de echipa rezident al Japoniei. Anul trecut, NASA a trasnportat si instalat principalele componenete ale laboratorului japonez Kibo in complexul orbital.

"Au trecut 20 de ani de cand Japonia a inceput aceste eforturi, participand la programul Statiei Spatiale Internationale," a declarat intr-un interviu inaintea lansarii, Wakata, un veteran, care a mai participat la doua misiuni cu naveta.

"Pentru a fi capabili sa desfasuram o varietate de experimente, trebuie sa fim capabili sa ramanem pe statia spatiala pe un termen mai lung" a declarat el. "Sunt foarte norocos sa pot lua parte la un zbor lung, in care sa folosesc modulul Kibo."

Impreuna cu Wakata se afla comandantul Lee Archambault, in varsta de 48 de ani; pilotul Dominic "Tony" Antonelli, in varsta de 41 de ani; inginerul de zbor si prim-explorator spatial Steven Swanson, in varsta 48 ani; exploratorii spatiali Joseph Acaba, de 41 de ani si Richard Arnold, in varsta de 45 de ani si John Phillips, in varsta de 57 de ani, care a mai facut parte din echipajul rezident de pe statia spatiala.

Echipajul planuieste sa realizeze trei explorari in spatiu pentru a instala noile aripi solare si pentru a pregati constructia pentru expeditiile viitoare.

Discovery transporta si noi accesorii, necsare pentru a repara sistemul de purificare a apei de pe statia spatiala, care recicleaza urina si o condenseaza in apa curata potabila. Sistemul a fost transportat in cadrul anterioarei misiuni a navetei, in luna noiembrie, insa nu a mai functionat la scurt timp dupa aceea.

NASA mai trebuie sa efectueze 8 zboruri pentru a incheia asamblarea statiei spatiale, inainte de a retrage naveta spatiala, anul viitor. O propunere privind o a noua misiune catre statie, care sa transporte un expriment de materie neagra, trebuie aprobata de catre Congres.

Agentia Spatiala SUA planuieste sa efectueze un ultim zbor de service catre Telescopul Spatial Hubble, in luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor