Bulgarii protestează împotriva expansiunii NATO


Manifestanţii bulgari protestează în Sofia împotriva extinderii NATO în ţara lor, 15 februarie 2015.
Manifestanţii bulgari protestează în Sofia împotriva extinderii NATO în ţara lor, 15 februarie 2015. (Captură Foto)

Bulgarii au organizat duminică un protest pentru a-şi exprima nemulţumirea şi dezaprobarea faţă de operaţiunile militare desfăşurate de NATO pe pământul lor.

Duminică, manifestanţii au ieşit pe străzile capitalei Sofia cerând ca NATO să plece din Bulgaria, care s-a alăturat alianţei militare vestice în martie 2004.

Manifestanţii au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Bazele americane barbare – afară din Bulgaria! NU mai ucideţi!”, “Opriţi ocuparea şi administraţia colonială” sau “NATO afară din Bulgaria – Viitorul aparţine ţărilor suverane.”

În timpul unui discurs susţinut în cadrul protestului, Yane Ivanov, liderul protestului, a declarat: “Din păcate, Bulgaria este condusă în acest moment de această instituţie criminală – NATO.”

Protestul a fost organizat după ce 5 nave de patrulare ale NATO au intrat în oraşul port bulgar Varna ca parte a unui exerciţiu militar comun cu Bulgaria, Turcia şi România.

Bulgarii au ieşit şi luna trecută pe străzile Sofiei pentru a condamna planul guvernului de a instala o bază de comandă militară a NATO în interiorul ţării lor.

În luna februarie, miniştrii apărării ai statelor NATO au căzut de acord să mărească de la 13.000 la 30.000 numărul de soldaţi ce alcătuiesc forţa de reacţie rapidă a alianţei. De asemenea, ei au anunţat planuri pentru a înfiinţa 6 noi posturi de comandă în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria.

Blocul militar vestic şi-a intensificat anul trecut prezenţa în estul Europei şi a desfăşurat mai multe exerciţii militare în regiune datorită crizei din Ucraina şi a temerilor că Moscova va încerca să repete mişcările din estul ucrainean şi în alte state din apropierea graniţelor sale.

La rândul său, Kremlinul a condamnat exerciţiile militare ale NATO şi extinderea prezenţei alianţei în apropierea graniţelor sale, şi şi-a intensificat propriile sale exerciţii militare şi incursiuni în spaţiul aerian european.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe