Patru nave de luptă americane se îndreaptă spre Singapore, în mijlocul disputelor regionale


USS Fort Worth, o navă americană de tip LCS.
USS Fort Worth, o navă americană de tip LCS. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.02.2015

Patru nave de război americane destinate luptelor în zonele de coastă asemenea celor din Asia de Sud-Est vor opera în Singapore până în 2018, a declarat marţi un oficial al marinei americane, accentuând şi mai mult interesul militar al Washingtonului pentru Asia.

Desfăşurarea navelor, numite nave de luptă de litoral (LCS), are loc într-un moment în care China încearcă să domine tot mai mult în Marea Chinei de Sud, iar tensiunile planează în continuare asupra peninsulei coreene, conform Business World Online.

Contraamiralul Charles Williams, comandant al Forţei de Acţiune 73 din cadrul celei de-a Şaptea Flote, a discutat despre aceste planuri cu jurnaliştii prezenţi la bordul USS Fort Worth, o navă LCS aflată într-o misiune de 16 luni în Asia de Sud.

USS Fort Worth va lua parte la Foal Eagle, un exerciţiu militar comun cu statul sud-coreean, ce va avea loc în perioada 24 februarie – 6 martie.

De asemenea, USS Fort Worth se va alătura forţelor maritime regionale la exerciţiile anuale “Cooperation Afloat Readiness and Training” şi la Expoziţia Internaţională pentru Apărare Maritimă.

“Rolul marinei americane, atât în Asia de Sud-Est, cât şi în Asia de Nord-Est, constă în prezenţă. Este vorba de a fi prezentă unde este nevoie şi când este nevoie”, a mai declarat contraamiralul.

Rapide şi agile, navele de tipul LCS pot fi adaptate pentru misiuni specifice printr-un sistem de module şi echipaje alternative, susţine Business World Online.

Marina americană plănuieşte să construiască 52 de nave LCS la un preţ total de 37 miliarde USD, dar programul a devenit controversat datorită unor probleme legate de creşterea costurilor, design şi construcţie.

În 2012, fostul secretar american al apărării Leon Panetta a declarat că Washingtonul îşi va deplasa o mare parte din flota sa navală în Pacific până în 2020, ca parte a unei noi strategii de concentrare pe Asia.

China este implicată într-o dispută maritimă cu patru ţări din Asia de Sud-Est – Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam –, precum şi cu Taiwanul în legătură cu unele revendicări teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Deşi nu fac parte din categoria pretendenţilor, Statele Unite au declarat că au interes în asigurarea libertăţii de navigare în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor