Experţi americani: Armata chineză caută să domine Pacificul de Vest

China îşi creşte frecvenţa exerciţiilor sale navale cu scopul de a contesta cel de-al "Doilea Lanţ al Insulelor din Pacific" - o serie de de insule care se întind de la nord la sud de arhipelagul japonez până la insulele Bonin şi Marshall - şi să preia controlul strâmtorii Taiwan, a relatat publicaţia în limba chineză "Vrut zilnic".
Nave chineze în arhipelagul Senkaku (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
18.02.2015

China îşi creşte frecvenţa exerciţiilor navale cu scopul de a controla cel de-al "Doilea Lanţ al Insulelor din Pacific" - o serie de insule care se întind de la nord la sud faţă de arhipelagul japonez până la insulele Bonin şi Marshall - şi să preia controlul strâmtorii Taiwan, a relatat publicaţia în limba chineză "Want".

La doar două luni după cel mai mare exerciţiu naval din istoria ţării, Forţele Navale ale Armatei Populare de Eliberare şi-au trimis din nou navele în Pacificul de Vest pentru alte exerciţii navale.

Potrivit autorităţilor japoneze, la 13 februarie, un avion de supraveghere P-C3 a reperat două nave chineze aflate pe un curs către sud-est - distrugătorul Taizhou DDG-138 si fregata Xuzhou tip 054A - la aproximativ 110 de kilometri nord-est de insula Miyako aflată în prefectura Okinawa din sudul Japoniei.

Deşi Ministerul Apărării din China a declarat la 12 februarie că desfăşurarea navelor este o manevră de rutină care face parte din planul anual de instruire al Forţelor Armate ale PLA, experţii americani cred că intensificarea activităţii navale sugerează că Beijingul ar putea avea ambiţii pe termen lung pentru a-şi extinde zona de control.

Richard C. Bush, expert la Institutul Brookings, şi Bud Cole, de la Colegiul Naţional de Război cu sediul la Washington, au declarat că aspiraţiile Chinei par să se concentreze pe obţinerea unei influenţe majore asupra Mării Galbene, Mării Chinei de Est şi Mării Chinei de Sud, precum şi pentru a putea căpăta treptat controlul asupra apelor din cel de-al "Doilea Lanţ al Insulelor din Pacific", care se află la aproximativ 1.800 de mile marine de coasta Chinei.

Ambii experţi americani şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de diferenţa dintre capacităţile militare ale Chinei şi, respectiv, Taiwanului - cu referire explicită la tehnologia rachetelor şi războiul cibernetic - care sunt considerate a fi mai mari decât până acum şi în continuă dezvoltare. Acest lucru va face relaţiile şi mai complexe şi periculoase, au spus ei, adăugând că Washingtonul trebuie să urmărească cu atenţie această problemă, căci Taiwanul se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale şi legislative, cu posibilă schimbare a regimului, anul viitor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor