O nouă flotilă se îndreaptă spre Gaza pentru a sparge blocada israeliană

Ambarcaţiunea Marianne de Gothenburg.
Ambarcaţiunea Marianne de Gothenburg. (Captură Foto)

O nouă flotilă cu activişti pro-palestinieni la bord se îndreaptă spre Fâşia Gaza pentru a încerca să străpungă blocada impusă de Israel asupra enclavei sărăcite de coastă.

Una dintre nave, “Marianne de Gothenburg”, a părăsit oraşul italian Palermo, au anunţat activiştii într-o declaraţie făcută duminică.

Flotila a pornit din Suedia la sfârşitul lunii mai pentru se alătura altor două ambarcaţiuni în drum către Gaza. Ambarcaţiunile, ambele transportând mici cantităţi de provizii medicale şi ajutoare pentru panouri solare, speră să ajungă în enclava asediată până la sfârşitul lunii iunie.

La bordul navei “Marianne de Gothenburg” se află activişti din Suedia, Canada şi Norvegia, precum şi europarlamentara Ana Maria Miranda Paza din Spania.

Un legiuitor israelian de origine arabă, Basel Ghattas, a anunţat că se va alătura activiştilor. El a trimis duminică o scrisoare premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ministrului pentru probleme militare, Moshe Yaalon, cerându-le să lase flotila să ajungă in Gaza.

Ghattas a declarat că “Flotila Păcii” urmăreşte să spargă asediul Fâşiei Gaza şi să atragă atenţia lumii asupra celor 1,8 milioane de palestinieni care trăiesc în “condiţii de lagăr”.

Ghattas a susţinut că blocada israeliană reprezintă o gravă încălcare a legii umanitare şi a subliniat că nu există niciun motiv ca Israelul să împiedice livrarea de ajutoare umanitare în enclavă.

Între timp, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că armata “nu va permite niciunei ambarcaţiuni să ajungă în Gaza şi să treacă granita maritimă a Israelului.”

În 31 mai 2010, comandourile israeliene au atacat în Marea Mediterană ambarcaţiunea MV Mavi Marmara, care naviga sub pavilion turcesc şi care făcea parte dintr-un convoi de şase nave numit Flotila Libertăţii. Convoiul a încercat să spargă blocada navală israeliană asupra Fâşiei Gaza şi să transporte ajutoare către palestinienii blocaţi ân Fâşia Gaza.

În timpul atacului, desfăşurat în ape internaţionale, au fost ucişi 9 cetăţeni turci şi au fost răniţi aproximativ alţii 50, declaşând un scandal de proporţii cu Turcia. Cea de-a 10-a persoană a murit 4 ani mai târziu după o perioadă de comă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe