Nava spaţială Juno observă îndeaproape un anticiclon pe Jupiter
alte articole
O furtună dinamică situată la marginea sudică a regiunii polare nordice a lui Jupiter domină această panoramă orbitală jovială, vizibilă prin amabilitatea navei spaţiale Juno de la NASA.
Această furtună este o ovală anticiclonică de lungă durată numită North North Temperate Little Red Spot 1 (NN-LRS-1). Este urmărită încă din 1993 dar poate fi mult mai veche.
Un anticiclon este un fenomen meteorologic în care vânturile din jurul furtunii curg în direcţia opusă fluxului, în jurul unei regiuni de joasă presiune, informează NASA.
Este al treilea oval anticiclonic cel mai mare al planetei, lung de aproximativ 6.000 km. Culoarea variază între roşu şi alb-negru (aşa cum este acum), dar această imagine surprinsă de JunoCam arată că are încă un nucleu roşu palid în raza de viteză maximă a vântului.
Oamenii de ştiinţă amatori Gerald Eichstädt şi Sean Doran au prelucrat această imagine folosind datele de la camera de luat vederi JunoCam. Imaginea a fost rotită astfel încât partea superioară a imaginii priveşte spre regiunile ecuatoriale, în timp ce partea de jos a imaginii este de la regiunile polare din nordul planetei.
Fotografia a fost făcută la 10 iulie 2017 atunci când nava spaţială Juno a realizat cel de-al şaptelea zbor în apropiere de Jupiter. La momentul efectuării fotografiei, nava se afla la aproximativ 11.444 km de vârfurile norilor planetei, la o latitudine de 44,5 grade.