Navă nord-coreeană scufundată: defecţiune, furtună sau act de război?

Nava anti-submarin, de clasă Hainan (de producţie chineză), s-a scufundat pe 13 octombrie în "misiune de luptă".
Misterul unei nave anti-submarin nord-coreean scufundată (foto arhivă) (SAEED KHAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.11.2013

În portul Wonsan din Coreea de Nord, nava anti-submarin de clasă Hainan (de producţie chineză) s-a scufundat pe 13 octombrie în "misiune de luptă". Acest accident s-a soldat cu 30 de marinari morţi.

Scufundarea misterioasă a avut loc în largul coastei oraşului port Wonsan. Vestea că un anti-submarin nord-coreean s-a scufundat "într-o misiune de luptă" a fost dată de către mass-media oficială de la Phenian şi preluată în SUA prin unele site-uri specializate.

Propaganda lui Kim

Mass-media regimului a dat publicităţii imagini cu liderul Kim Jong-un în timp ce aducea un omagiu la mormintele celor 30 de marinari morţi în timpul activităţii militare de pe coasta de est a ţării.

Surse din Seul au legat ştirea scufundării unei unităţi de clasă Hainan de manevrele militare efectuate de regimul nord-coreean. Unii experţi au adăugat că termenul de "misiune de luptă" este împrumutat din manualele ruseşti şi nu indică neapărat o intervenţie armată.

Sunt multe ipoteze conform cărora s-a scufundat submarinul:

1) nava s-a scufundat în timpul unei furtuni;

2) o explozie neprevăzută a unei încărcături anti-submarin (în mod normal se transportă 20) a distrus întregul echipaj;

3) o defecţiune: condiţiile mijloacelor utilizate de către nord-coreeni sunt de multe ori la limita de siguranţă;

4) este într-adevăr o acţiune de război şi aminteşte de scufundarea corvetei sud-coreene pe 26 martie 2010, ca acţiune a unui submarin nord-coreean.

Este posibil să aflăm mai multe informaţii peste câteva zile, dacă vor apare detalii despre ceea ce s-a întâmplat în această zonă care este în mod constant tensionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor