Şase sud-coreeni repatriaţi din Coreea de Nord susţin că au fugit la Phenian pentru o viaţă mai bună

Epoch Times România
28.10.2013

Şase sud-coreeni repatriaţi din Coreea de Nord la sfârşitul săptămânii trecute au declarat că au fugit în Nord, prin China, pentru a scăpa de faliment şi de problemele de familie din Sud, în căutarea unei vieţi mai bune în Nord, au relatat luni oficiali din Coreea de Sud, preluaţi de New York Times.

Coreea de Nord a predat vineri la graniţă şase bărbaţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 67 de ani. A fost un gest neobişnuit din partea Coreii de Nord, notează New York Times, în condiţiile în care, în trecut, Phenianul primea cu braţele deschise dezertorii din Sud pentru a-i folosi la propagandă. Unii analişti consideră că repatrierea celor şase bărbaţi reprezintă un act de deschidere din partea Nordului pentru a diminua tensiunile cu Coreea de Sud.

După întoarcerea acasă, toţi cei şase bărbaţi au declarat anchetatorilor că au intrat în Coreea de Nord, pe la frontiera acesteia cu China, în perioada 2009-2012, a declarat un oficial guvernamental sud-coreean, sub protecţia anonimatului. El a adăugat că rămăşiţele unei femei, predate tot vineri de către Nord Coreii de Sud, aparţineau soţiei unuia dintre cei şase.

Potrivit mass-mediei din Coreea de Sud, care citează surse guvernamentale anonime, unul dintre cei şase bărbaţi a postat pe internet mesaje pro-Coreea de Nord în timp ce se afla în Sud. Potrivit relatărilor, atunci când principalul ziar al Partidului Comunist Nord-Coreean, Rodong Sinmun, a citat una dintre postările sale on-line, bărbatul a decis să fugă în Nord, în speranţa că va fi tratat mai bine acolo.

Un alt bărbat a sperat că se va putea trata pentru pietre la rinichi în Nord, au relatat agenţia de ştiri Yonhap şi alte surse media din Coreea de Sud. Cu toate acestea, toţi cei şase bărbaţi au ajuns să fie supuşi la 14-45 de luni de interogatorii din partea autorităţilor nord-coreene şi să trăiască în arest la domiciliu în case pentru oaspeţi, au indicat relatările.

Soţul femeii decedate a declarat anchetatorilor că şi-a strangulat soţia şi că a încercat, dar nu a reuşit, să se sinucidă, în cadrul unui pact sinucigaş eşuat.

Ofiţerii de presă de la Ministerul Unificării din Coreea de Sud şi de la serviciul de informaţii al guvernului sud-coreean au declarat că nu pot confirma aceste detalii.

Anterior, oficialii sud-coreeni precizaseră că bărbaţii se vor confrunta, probabil, cu urmărirea penală pentru încălcarea Legii Securităţii Naţionale, care interzice sud-coreenilor să viziteze Nordul fără aprobarea guvernului.

Potrivit relatărilor din mass-media coreene, cei şase bărbaţi au intrat în Coreea de Nord, din China, înotând în râurile de la frontieră sau mergând pe jos atunci când acestea îngheţau în timpul iernii. Potrivit lui Kim Eui-do, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării, deşi este imposibil de ştiut câţi sud-coreeni au intrat în Coreea de Nord prin China, se crede că astfel de cazuri sunt rare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor