Bahrain: Gazele lacrimogene vin acum din Coreea de Nord

Bahrain: Un manifestant musulman şiit, ţinând în mână cocktail-uri Molotov, încearcă să se ascundă de gazul lacrimogen lansat de forţele de ordine în timpul încleştărilor declanşate după o demonstraţie antiguvernamentală în Bahrain (arhivă)
Bahrain: Un manifestant musulman şiit, ţinând în mână cocktail-uri Molotov, încearcă să se ascundă de gazul lacrimogen lansat de forţele de ordine în timpul încleştărilor declanşate după o demonstraţie antiguvernamentală în Bahrain (arhivă) (Mohammed al-Shaikh / AFP / Getty Images)

Prin contul său Twitter, ONG-ul Bahrain Watch a raportat că guvernul din micul emirat din golf va primi în scurt timp un transport de 1,6 milioane de cutii de gaze lacrimogene pentru a fi utilizate în "reprimarea demonstraţiilor împotriva regimului" care au apărut din februarie 2011.

ONG-ul, o organizaţie apropiată de grupările de opoziţie şiite ale insulei, asigură că deţine o copie a documentului oficial de cumpărare de la o societate din Coreea de Nord. Contractul include, de asemenea, 90.000 de grenade care lasă fum şi instruirea poliţiei locale de a le folosi.

Bahrain Watch subliniază că, din cele 80 de persoane ucise în ultimii doi ani, în timpul protestelor politice, 39 dintre ele ar fi protestatari care au fost ucişi prin otrăvire sau datorită impactului cu cutii. Odată ce achiziţia va fi efectuată, continuă ONG-ul, "vor exista mai multe gaze lacrimogene în ţară decât persoane". Bahrain are o populaţie de aproximativ 1,3 milioane de locuitori.

Adunarea Naţională (Parlamentul) din Bahrain a aprobat în luna iulie o serie de măsuri care oferă autorităţilor puteri mai mari pentru a reprima protestele în favoarea reformelor politice, proteste care se aşteaptă să crească luna viitoare. Noile măsuri, adoptate într-o sesiune specială, includ posibilitatea de a declara legi de urgenţă, anularea naţionalităţii condamnaţilor, creşterea sancţiunilor cât şi urmărirea penală a activiştilor în reţelele sociale, raportează mass-media locală.

De asemenea, se prevede interzicerea oricărui fel de protest în capitala Manama iar ambasadorii ţărilor străine au fost avertizaţi, de asemenea, în cazul în care aceştia au intenţia de a sprijini activităţile grupurilor de opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe