Coreea de Nord pregăteşte teste nucleare noi

Această imagine făcută de Agenţia coreeană de ştiri, prezintă o lansare a unei rachete nord-coreeane la 12 decembrie 2012.
Această imagine făcută de Agenţia coreeană de ştiri, prezintă o lansare a unei rachete nord-coreeane la 12 decembrie 2012. (KNS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2013

Înregistrări recente prin satelit confirmă că în Coreea de Nord se fac lucrări importante la poligonul Sohae, locul de unde în decembrie a fost lansată o rachetă cu rază lungă de acţiune, a anunţat marţi un centru de studii americano-coreean.

Sateliţii au transmis imagini ale unei noi rampe de lansare "plată", destinată testării rachetelor balistice mobile la instalaţia de la Sohae, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins. Din înregistrare reiese că s-au efectuat lucrări şi la rampa principală, "poate pentru a o moderniza şi a putea lansa de pe ea dispozitive mai mari", a precizat institutul ante-menţionat.

Lucrările în cadrul instalaţiei de la Sohae ar putea să fie finalizate în curând, permiţând Phenianului să efectueze noi lansări, a avertizat institutul.

De altfel, Institutul atrăgea atenţia săptămâna trecută asupra faptului că imagini prin satelit arată lucrări de excavare şi prezenţa a două noi intrări pentru tunelurile din poligon, ceea ce sugerează că un nou test nuclear este iminent.

"Aceste activităţi în curs, precum lucrări de îmbunătăţire a unor zone anexe, arată că Phenianul se pregăteşte să efectueze noi explozii pe viitor", a precizat cercetătorul Nick Hanser pe blogul institutului, 38 North.

Potrivit lui Hanser, Coreea de Nord, care întreprinde teste nucleare subterane, ar putea căuta un tunel nou pentru a face aceste teste, sau ar putea săpa noi intrări pentru îmbunătăţirea ventilaţiei sau accesului la un tunel existent.

Coreea de Nord a efectuat în februarie cel de-al treilea său test nuclear subteran, ignorând total rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi provocând tensiuni şi temeri pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor