Moldova s-a alăturat Programului de Eficienţă Energetică şi Parteneriatului de Mediu al UE

.
. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

Moldova, Armenia şi Georgia s-au alăturat la Programul de Eficienţă Energetică şi Parteneriatul de Mediu al UE (Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership, E5P). Potrivit comunicatului Comisiei Europene, Comunitatea internaţională a donatorilor a decis să mărească fondul acestui parteneriat cu 70 mil. euro. Donatorii sunt ţările membre ale UE, de asemenea Islanda, Norvegia, Ucraina, SUA, iar de acum şi Armenia, Georgia şi Moldova.

Investiţiile sunt folosite în schemele de atragere a fondurilor la nivel naţional şi de la instituţiile financiare internaţionale, de regulă de la BERD, EIB, grupul BM. Iniţial, ţinta fondului, propus în 2009, a fost Ucraina. "Finanţarea suplimentară oferă posibilitatea de a susţine municipiile ucrainene pentru asigurarea populaţiei cu agent termic stabil şi accesibil şi pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile. Mă bucur că Armenia, Georgia şi Moldova au decis să se alăture programului", a declarat comisarul european, Stefan Fule.

Comisia Europeană este dispusă să ofere celor trei noi parteneri până la 30 mil. euro pentru cofinanţarea proiectelor pentru eficienţa energetică a municipiilor. Experţii europeni au opinat că ţările "Parteneriatului Estic" se confruntă cu probleme în domeniul energetic şi majoritatea dintre acestea depind de gazul importat la un preţ ridicat, cu toate acestea, consumă de trei ori mai multă energie decât ţările UE.