NATO le cere membrilor să se opună “asertivităţii militare ruseşti”
alte articole
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezent în Varşovia pentru a pregăti summitul alianţei din luna iulie, a declarat: “Mă aştept ca liderii prezenţi în Varşovia să cadă de acord în ceea ce priveşte o prezenţă consolidată în estul alianţei”.
“Un atac asupra unui aliat va fi contracarat rapid de forţe [militare] ale alianţei, de ambele părţi ale Atlanticului”, a adăugat el.
NATO a suspendat cooperarea cu Moscova după intervenţia Rusiei în estul Ucrainei şi după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Totuşi, alianţa condusă de SUA a declarat că va desfăşura discuţii oficiale cu Moscova înaintea summitului din 8-9 iulie din Varşovia.
În luna aprilie, Consiliul NATO-Rusia (NRC) a avut prima întâlnire în iunie 2014, dar discuţiile s-au terminat cu dezacorduri esenţiale privind Ucraina şi alte chestiuni.
Promisiunile NATO
Adunarea Parlamentară a NATO a aprobat luni, în unanimitate, o declaraţie prin care a cerut membrilor alianţei să “furnizeze asigurări aliaţilor care simt că securitatea lor este periclitată, concentrându-se pe flancurile estice şi sudice ale alianţei”.
Declaraţia a exprimat regretul privind "utilizarea forţei de către Rusia împotriva vecinilor săi şi tentativele de intimidare a aliaţilor (NATO)”.
Aproximativ 250 de legiuitori din cele 28 de state membre şi partenere ale NATO s-au aflat în capitala albaneză Tirana pentru o întâlnire de 3 zile care s-a terminat luni.
Declaraţia urmăreşte să întărească măsurile convenţionale şi de descurajare nucleară, să amplifice gradul de pregătire militară a NATO şi să îmbunătăţească cooperarea cu Suedia şi Finlanda, care nu sunt membre ale alianţei.
Se estimează că aceste obiective se vor afla în centrul discuţiilor la summitul din luna iulie din Varşovia, după ce liderii polonezi au făcut deja apel la o prezenţă militară NATO mai puternică în estul Europei.
Totuşi, declaraţia a susţinut că naţiunile NATO ar trebui, de asemenea, “să continue să exploreze căi pentru a reduce tensiunile cu Rusia şi pentru a evita erorile şi incidentele”.
Cuvinte puternice
“Asertivitatea Rusiei vine cu un preţ”, a declarat în Tirana preşedintele adunării NATO, legiuitorul american Michael R. Turner. De asemenea, el a făcut apel ca ţările europene să îşi mărească bugetele naţionale pentru apărare.
“Moscova a decis că propriile sale interese vor fi mai protejate dacă va lucra împotriva noastră, mai degrabă decât dacă ar lucra împreună cu noi. Provocarea din partea Rusiei este reală şi serioasă”, a adăugat Turner, membru al Camerei Reprezentanţilor din partea republicanilor în Ohio.
Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, a declarat că alianţa va menţine dialogul cu Rusia, adăugând că “nu va putea exista o revenire la situaţia normală ... până când Rusia nu va respecta din nou legea internaţională”.
El a susţinut că membrii NATO vor urmări să consolideze suportul logistic pentru aliaţii care au graniţe comune cu Rusia şi a cerut membrilor să îşi respecte promisiunile anterioare în privinţa creşterii cheltuielilor pentru apărare la cel puţin 2% din PIB-urile naţionale.