NATO îşi arată muşchii în statele Baltice în mijlocul tensiunilor cu Rusia

General-maiorul Almantas Leika, comandantul fortelor terestre lituaniene.
General-maiorul Almantas Leika, comandantul fortelor terestre lituaniene. (Captură Foto)

NATO a început o nouă serie de exerciţii militare în statele baltice şi Polonia, cu scopul de a linişti vecinii Rusiei în mijlocul crizei continue din Ucraina.

Exercitiile, care au început luni, se desfăşoară pe fundalul unei prezenţe militare ruse tot mai crescute în Marea Baltica şi în spaţiul aerian regional.

Peste 6.000 de soldaţi din 13 ţări NATO participă la exerciţiile Saber Strike 2015, care vor avea loc în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia – toate aceste ţări fiind membre UE şi NATO.

“Este unul dintre cele mai mari exerciţii militare din Lituania de când am intrat în NATO” în 2004, a declarat reporterilor în Vilnius general-maiorul Almantas Leika, comandantul forţelor terestre lituaniene.

“Imensa prezenţă a aliaţilor demostrează solidaritatea cu ţările acestei regiuni”, a declarat general-maiorul, adăugând că Lituania găzduieşte centrul de comandă pentru aceste exerciţii militare ale NATO.

Noile exerciţii NATO au loc la doar o săptămână după ce Rusia a desfăşurat propriile sale manevre militare în aceeaşi perioadă în care avioanele NATO s-au alăturat forţelor aeriene nordice pentru un exerciţiu militar în Suedia.

În acelaşi timp, Statele Unite şi-au intensificat prezenţa militară în estul Europei după criza din Ucraina.

Uniunea Europeana şi SUA acuză Kremlinul de susţinere a rebelilor separatişti pro-ruşi, care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene şi au aplicat o serie de sancţiuni împotriva Moscovei în ultimele câteva luni.

Kremlinul, la rândul său, a denunţat acuzaţiile ca fiind fără temei şi a reacţionat prin aplicarea de restricţii asupra unor importuri alimentare din SUA, UE, Norvegia, Canada şi Australia.

Mai mult, săptămâna trecută Rusia a anunţat că a întocmit propria ei listă neagră pentru 89 de politicieni şi lideri militari europeni.

Printre persoanele incluse pe listă se află Uwe Corsepius, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, fostul vicepremier britanic Nick Clegg şi fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

Lista mai include numele unor foşti şi actuali miniştri, precum ministrul polonez al Justiţiei Robert Kupiecki, fostul ministru britanic al Apărării Malcolm Rifkind, precum şi şefa autorităţii suedeze pentru taxe, Eva Lidstrom Adler.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe