NATO doreşte discuţii noi cu Rusia înaintea summitului alianţei. Moscova protestează

În cadrul unei întâlniri desfăşurate la Bruxelles, miniştrii NATO au căzut de acord să se întâlnească cu Rusia înainte de summitul alianţei din luna iulie. Discuţiile vor urmări să evite “neînţelegerile”, în condiţiile în care NATO ia în considerare continuarea comasării sale militare în Europa.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Miniştrii de externe din cele 28 de state membre NATO doresc să aibă o a doua întâlnire cu Rusia, a anunţat vineri secretarul general al alianţei Jens Stoltenberg.

„Am căzut de acord asupra mesajului privind dialogul şi apărarea. S-a ajuns la un acord că NATO ar trebui să organizeze o nouă întâlnire a Consiliului NATO-Rusia înaintea următorului nostru summit din luna iulie”, a declarat el reporterilor, alături de el aflându-se înalt-reprezentantul UE pentru politică externă, Federica Mogherini.

„Vom începe acum să analizăm modalităţile şi aranjamentele practice”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a lăudat anunţul, dar a susţinut că interesele ruşilor ar trebui de asemenea luate în considerare în timpul acelei întâlniri.

„Partea rusă nu a evitat niciodată dialogul. Întotdeauna l-am susţinut”, a declarat Dmitri Peskov. „Credem că este singura modalitate de a rezolva problemele pe care le înfruntăm. În acelaşi timp, un dialog trebuie să fie de încredere şi constructiv şi bazat pe respectarea intereselor reciproce. Altfel, cu greu ar fi productiv.”

Dar, adoptând o altă poziţie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova este destul de consternată de acest anunţ unilateral, adăugând că Stoltenberg ar fi trebuit să se consulte cu Rusia înainte să se fi anunţat decizia.

Comasare militară în Europa

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a numit discuţiile miniştrilor ca fiind “cârcotaşe”, dar a precizat că întâlnirea cu Rusia ar putea avea loc în iunie.

El a adăugat că discuţiile vor servi ca un cadru de clarificare a concepţiilor greşite şi de informare a fiecărei tabere în privinţa deciziilor care sunt luate în considerare înainte de summitul alianţei din 8-9 iulie din Varşovia.

O componentă cheie a summitului implică staţionarea de trupe şi echipamente militare suplimentare în Polonia şi statele baltice care se învecinează cu Rusia – o mişcare despre care Moscova susţine că îi ameninţă securitatea naţională.

Consiliul NATO-Rusia, care a fost înfiinţat în 2002, s-a întâlnit luna trecută pentru prima dată în aproape doi ani. Totuşi, întâlnirea nu a reuşit să îndepărteze neînţelegerile dintre alianţa vestică şi Rusia, ale căror relaţii s-au tensionat foarte puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe