NATO despre anunţul Rusiei privind armele nucleare tactice: "periculos şi iresponsabil"

Un purtător de cuvânt al NATO a calificat duminică drept "periculos şi iresponsabil" anunţul Rusiei că va muta arme nucleare tactice în Bielorusia, informează UPI.
"Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă şi iresponsabilă. NATO este vigilentă şi monitorizăm îndeaproape situaţia", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, într-o declaraţie transmisă prin e-mail către sursa citată.
Cu toate acestea, Lungescu a adăugat că alianţa "nu a văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei" care să determine NATO să o ajusteze pe a sa.
Ea nu a răspuns la întrebările privind pericolele specifice sau potenţialele ramificaţii ale anunţului sau mişcării de arme nucleare tactice ale Rusiei care au determinat alianţa să o caracterizeze ca fiind periculoasă.
"Ne-am angajat să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO. Referirea Rusiei la partajarea nucleară a NATO este total înşelătoare. Aliaţii NATO acţionează cu respectarea deplină a angajamentelor lor internaţionale. Rusia şi-a încălcat în mod constant angajamentele privind controlul armamentului, cel mai recent suspendându-şi participarea la Tratatul New START", a spus Lungescu.
Purtătorul de cuvânt al NATO a adăugat că "Rusia trebuie să revină la conformitate şi să acţioneze cu bună credinţă".
Context
Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Bielorusia.
Liderul de la Kremlin a afirmat că nu există "nimic neobişnuit" în legătură cu această decizie şi că nu încalcă niciun tratat internaţional, potrivit presei controlate de guvernul rus.
"Nu este nimic neobişnuit nici aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. De mult timp şi-au desfăşurat arme nucleare tactice pe teritoriul ţărilor lor aliate. Am convenit că vom face acelaşi lucru", a declarat el.
În timp ce Rusia va construi o instalaţie de depozitare în Bielorusia, va păstra controlul asupra armelor.
Armele nucleare tactice sunt mai mici decât rachetele balistice intercontinentale şi sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, spre deosebire de bombele de 9.700 de kilograme şi o bombă de 10.800 de kilograme lansate pe Hiroshima şi Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, deşi serviciile de informaţii americane estimează că Rusia a stocat până la 2.000 de arme nucleare tactice.
Statele Unite au puţin peste 200 în stocurile lor, potrivit unui raport din 2022 al Congressional Research Service.