Năstase lăsat fără viză de americani din cauza corupţiei
alte articole
Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american, a precizat marţi, în cadrul unei audieri, că foşti şi actuali oficiali guvernamentali români au primit interdicţie de călătorie în Statele Unite din cauza corupţiei, însă nu dezvăluia identitatea acestora. Fostul premier Adrian Năstase a dezvăluit, joi, că el este unul dintre acei oficiali de care vorbea Hoyt Yee.
Adrian Năstase susţine că, în aprilie 2012, după condamnarea pe fond "în legătură cu pixurile din campania electorală" şi înainte ca aceasta să devină definitivă, a primit o scrisoare de la consulul american în care era anunţat că i-a fost retrasă viza de intrare în SUA.
"Informaţia am dat-o eu, nu a apărut în presă. Eu am dat scrisoarea, ca să fie foarte clar. Lucrurile sunt foarte simple, în opinia mea. Ambasada americană la Bucureşti are nişte consilieri români anticorupţie, de genul Laura Ştefan şi alţii legaţi de Monica Macovei, şi alţii. (...) Înainte ca acea condamnare să fie definitivă, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat, va spun foarte sincer, pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite.
Şi asta cu atât mai mult cu cât relaţia mea cu administraţia americană în legătură cu conflictele din Irak de-a lungul anilor, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO, şi altele, consideram că sunt chestiuni destul de importante. Am învăţat însă câteva lucruri şi am scris într-o carte, care a fost menţionată mai devreme, "Lumea, americanii şi noi", americanii şi administraţia americană nu au "foşti prieteni", ei au numai "actuali prieteni". Ţi-ai terminat mandatul, nu mai eşti util, pa ! Deci, asta este mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu ştiu, se temeau americanii că voi merge şi voi organiza acţiuni teroriste acolo", a declarat Adrian Năstase, citat de Agerpres.
Adrian Năstase susţine că măsura care îl vizează a fost luată în mod absolut stupid de către nişte funcţionari americani aflaţi sub influenţa unor cetăţeni români extrem de subiectivi, care ţineau de zona lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă.
"Nici nu aveam de gând să merg în Statele Unite, şi aveam şi alte probleme. În plus, felul în care este redactată declaraţia agentului secretarului de stat care a participat la acea audiere mi se pare foarte ciudată. Americanii din SUA decid pe suspiciuni de corupţie din România, din Bulgaria, din Ungaria, cine să călătorească şi unde. Mi se pare foarte ciudat pentru că, pe de o parte, eu credeam, pentru anumite acuzaţii de corupţie, eşti acuzat în propria ta ţară şi, eventual, condamnat. Dar, pe suspiciuni de corupţie să gândească cineva din administraţia americană că nu te poţi deplasa, e destul de ciudat (...).
Şi iată cum câteva cuvinte aruncate la întâmplare, unele măsuri luate absolut stupid de către nişte funcţionari aflaţi sub influenţa unor cetăţeni români, care lucrează pentru ambasada americană, şi care sunt extrem de subiectivi, şi care ţineau de zona lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă, acum nu mai ştiu cu cine ţin, creează astfel de probleme", a mai precizat Adrian Năstase.
Reamintim că fostul şef PSD, Adrian Năstase, a fost acuzat în dosarul Trofeul Calităţii că a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin iniţierea simpozionului al cărui nume a dat şi denumirea dosarului, simpozion organizat de către ISC. Taxele de participare încasate la simpozion - peste 1,6 milioane de euro - au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase.
Năstase a mai fost condamnat la închisoare şi în dosarul "Zambaccian". După contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", sentinţa rezultată a fost de patru ani şi şase luni de închisoare. Mentorul PSD a efectuat doar o treime din pedeapsă, după care s-a întors la vila sa de la Cornu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook