Nadejdin scos din lupta electorală în Rusia

Boris Nadejdin (Youtube Screenshot)
A.P.
09.02.2024

Rusia a interzis unui oponent vocal al războiului lui Vladimir Putin în Ucraina să candideze la alegerile prezidenţiale de luna viitoare, după ce acesta a câştigat sprijin masiv din partea alegătorilor, potrivit The Telegraph.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a decis ca aproximativ 9.000 din cele 100.000 de semnături de susţinere depuse de Boris Nadejdin pentru a intra pe buletinul de vot nu erau legitime şi au încălcat regulile alegerilor.

De asemenea, a refuzat să le mai permită lui Nadejdin şi susţinătorilor săi încă o lună pentru a strânge mai multe semnături. Kremlinul a refuzat să comenteze decizia.

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, a declarat că va face apel la Curtea Supremă a Rusiei pentru a anula decizia.

"Am desfăşurat colectarea în mod deschis şi onest. Întreaga lume a urmărit cozile de la sediul nostru şi de la punctele de colectare", a declarat el. "Nu mă negaţi pe mine, ci zeci de milioane de oameni care speră la schimbare".

Kremlinul doreşte să folosească alegerile prezidenţiale, programate pentru jumătatea lunii martie, pentru a arăta sprijinul ruşilor obişnuiţi pentru războiul lui Putin în Ucraina şi analiştii sunt de părere că administraţia prezidenţială rusă a fost prinsă pe picior greşit de susţinerea publică pentru Nadejdin.

Ruşilor le este interzis să protesteze direct împotriva războiului, dar aceştia au stat la coadă în toată ţara cu sutele, în ger, pentru a-l susţine pe Nadejdin.

Orice formă de activitate anti-Kremlin este considerată periculoasă în Rusia.

Ben Noble, profesor asociat de politică rusă la University College din Londra, a declarat că Kremlinul a părut să tolereze candidatura lui Nadejdin până când acesta a luat prea mult avânt şi a devenit un punct central pentru criticile la adresa regimului.

"Acest lucru a speriat autorităţile", a spus el. "Popularitatea lui Nadejdin ar fi putut creşte în perioada premergătoare alegerilor din martie, subminând astfel povestea Kremlinului".

Nadejdin a făcut campanie împotriva invaziei Kremlinului în Ucraina, numind-o o "greşeală fatală", dar a divizat opinia opoziţiei, unii acuzându-l că este un candidat fals susţinut de Kremlin, folosit pentru a sustrage sprijin de la oponenţii autentici.

Nadejdin a apărut în mod regulat în emisiunile televiziunilor politice ruseşti pentru a argumenta împotriva invadării Ucrainei, permiţând propagandiştilor Kremlinului să îl atace verbal. De asemenea, a fost consilier al lui Serghei Kirienko când acesta era prim-ministru rus în 1998.

Kirienko este acum adjunctul şefului de cabinet al Kremlinului şi este unul dintre cei mai de încredere consilieri şi strategi politici ai lui Putin.

John Foreman, un fost ataşat britanic al apărării la Moscova, l-a numit pe Nadejdin un "candidat fals" care s-a retras dintr-o "alegere falsă".

Ultima picătură

În 2018, Xenia Sobceak, fina mondenă a lui Putin, ar fi fost introdusă pe buletinul de vot prezidenţial pentru a îndepărta opoziţia autentică.

Chiar şi aşa, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unii cu privire la legitimitatea sa ca oponent autentic al Kremlinului, susţinătorii de profil înalt ai liderului opoziţiei ruse încarcerat Alexei Navalnîi au susţinut candidatura lui Nadejdin.

Serghei Radcenko, profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies din SUA, a declarat că, deşi Nadejdin nu era un candidat perfect pentru opoziţia liberală din Rusia şi era sortit eşecului, el a fost ultima lor speranţă de a prezenta un candidat şi a fost tolerat pentru că nu există o alternativă.

"El a fost perceput ca fiind ultima picătură pentru liberalismul înecat al Rusiei", a spus el.

"Ruşii au pierdut acest joc cu mult, mult timp în urmă. Dar speranţa moare ultima".

Nadejdin a fost candidat pentru puţin cunoscutul partid Iniţiativa Civică. Ekaterina Dunţova, o jurnalistă rusă anti-război, a primit, de asemenea, interdicţie de a candida la alegeri.

Presa rusă de opoziţie a relatat că Kremlinul doreşte să obţină o victorie de 80% a lui Putin la alegeri, ceea ce îl va face să conducă cel puţin până în 2030, la 30 de ani de la prima sa preluare a puterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor