„N-am spus că e important" - Klaus Iohannis despre includerea Procurorului General în CSAT

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale  din România, Klaus Iohannis.
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România, Klaus Iohannis. (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a revenit, miercuri, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, asupra unei afirmaţii făcute marţi la deschiderea şedinţei CSM. După ce ieri a declarat că, în opinia sa, ar trebui luată în discuţie prezenţa Procurorul General între membrii Consiliului Superior de Apărare al Ţării, idee aprobată în scurt timp şi de premierul Victor Ponta, astăzi Iohannis a venit cu o serie de comentarii pe această temă:

„N-am spus că e important, am spus că e o chestiune care trebuie foarte bine judecată. CSAT nu se ocupă numai de apărarea ţării, ci şi de securitatea naţională. Lupta anticorupţie ţine de securitatea naţională. Sper să prindem zilele când sunt atât de puţini corupţi când această temă nu mai ţine de securitatea naţională. Acum chiar cred că lucrurile de care se ocupă procurorul general sunt cel puţin la fel de importante ca cele de care se ocupă ministrul Transporturilor, bunăoară. Nu e vorbă în niciun fel de amestecarea puterilor în stat, ci de o colaborare. Trebuie să ieşim puţin dintr-o paradigmă, multă lume crede că cele trei puteri trebuie mai mult să se apere. Toată lumea trebuie să colaboreze pentru a rezolva problemele României”, a declarat Iohannis, citat de B1 TV.

Şeful statului a insistat asupra faptului că nu a afirmat că este obligatoriu ca Niţu să facă parte din CSAT ci ca acesta chestiune ar trebui să fie foarte bine judecată: „Nu am spus că este obligatoriu, că nu se poate altfel, dar mi se pare că este o chestiune care trebuie foarte bine judecată”, a completat şeful statului.

Reamintim că marţi, la şedinţa CSM, Iohannis a declarat că, în opinia lui, ar trebui luată în discuţie prezenţa Procurorul General între membrii Consiliului Superior de Apărarea al Ţării.

"Din punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectivă regândirii şi modernizării arhitecturii instituţionale a legilor siguranţei naţionale şi a legii CSAT, este util să luăm în discuţie dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi procurorul general, nu o persoană anume, ci instituţia procurorului general. De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte şi Parchetul General ar trebui să poată avea iniţiativa legislativă pentru că reprezintă instituţiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiţiei", a declarat Iohannis, citat de Hotnews.ro.

Tot în cadrul şedinţei de ieri, Iohannis a mai avertizat că justiţia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere şi a cerut ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară " să ia atitudine, la modul cel mai serios" ori de câte ori apar scurgeri "nepermise" de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare. De asemenea, Iohannis a mai susţinut ieri că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, unul din puţinele instrumente care asigură mersul înainte în lupta contra corupţiei.