Muzică de seară: Concertul de vioară în La minor de Vivaldi [video]

Din seria Epoch Times Music - Pentru iubitorii de muzică simfonică
Antonio Lucio Vivaldi
Antonio Lucio Vivaldi (wikipedia.org)

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) a fost compozitor italian din epoca barocului, violonist virtuos şi profesor în Veneţia. Vă invităm să ascultaţi concertul de vioară în La minor - RV356 Nr. 6 Op. 3 "L'Estro Armonico" (1712). Interpretează "Tafelmusik Baroque Orchestra" cu Elizabeth Wallfisch la vioară sub îndrumarea lui Jeanne Lamon, concertmaster şi director muzical al Tafelmusik (1981- 2014).

1. Allegro
2. Largo
3. Presto

Vivaldi a fost hirotonisit la vârsta de 25 de ani, devenind capelan în biserica Santa Maria della Pieta, dar a renunţat după un an şi jumătate. Antonio Vivaldi a fost supranumit şi Il Prete Rosso (Preotul Roşu) datorită culorii părului, moştenit de la tatăl său, Giovanni Battista.

Numit profesor (insegnante, instructor) la Ospedale della Pieta (una dintre cele patru case din Veneţia pentru fete orfane), rămâne fidel acestei funcţii până în 1740, în pofida unor întreruperi foarte mari din cauza bolii sale. Orchestra ajunge destul de faimoasă şi va face multe turnee cu ea. Multe dintre concertele sale de vioară au fost scrise pentru orchestră.

Muzica lui Vivaldi a fost inovatoare, luminând structura şi forma ritmică a concertului în care a căutat contraste armonice, melodii şi teme jucăuşe, exuberante. Prin creaţia sa instrumentală, Antonio Vivaldi a exercitat o influenţă puternică în dezvoltarea ulterioară a muzicii concertante în clasicismul vienez.

Consacrarea în toate genurile muzicale i-a conferit compozitorului o glorie internaţională incontestabilă şi fără precedent în istoria muzicii. Mulţi călători care treceau prin Veneţia căutau să-l vadă şi să-l asculte, de la Edward Wright la violonistul Pisendel, de la flautistul J. J. Quantz, epistolarul De Brosses şi până la regele Friedrich al IV-lea al Danemarcei. Există numeroase şi preţioase mărturii asupra a ceea ce reprezenta viaţa muzicală veneţiană şi asupra efectului electrizant al interpretării şi creaţiilor lui Vivaldi.