Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Târgul Mărţişorului

În perioada 27 februarie – 3 martie 2013,, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român are loc Târgul Mărţişorului, eveniment care vesteşte sosirea primăverii.
Mărţişoare (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
27.02.2013

În perioada 27 februarie – 3 martie 2013, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) are loc Târgul Mărţişorului, un eveniment anual, care vesteşte sosirea primăverii.

Târgul Mărţişorului de la MNŢR - manifestare intrată deja în obişnuinţa publicului bucureştean - continuă să experimenteze, prin criteriile de selecţie care vizează valoarea obiectului hand-made şi inovaţia, un grad de creativitate care să situeze participanţii în sfera artistică şi a unui meşteşug capabil să fie reînnoit.

"La Târgul Mărţişorului participă anul acesta peste 350 de expozanţi, selectaţi cu mare atenţie", a declarat Iuliana Bălan, reprezentantă a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Şi în acest an, selecţia urmăreşte ca Târgul Mărţişorului să aibă o ofertă foarte bogată, uşor reperabilă prin diversitatea şi unicitatea mărţişoarelor, fie că au drept sursă de influenţă lumea ţărănească, fie că recuperează stiluri artistice sau provenite din contextul urban (de la obiectul manufacturat, la amprenta unui design contemporan, la banda desenată sau la personaje din mitologia ţărănească şi urbană) să comunice cu expresivitate, imaginaţie, simţ al umorului şi o bună stăpânire a materiilor cu care sunt create.

Expozanţii au învăţat să recicleze

"Pentru ediţia din acest an a târgului, am continuat să descoperim noi idei creative. Mitologia urbană funcţionează foarte bine şi apar mărţişoare realizate din diverse materiale şi materii. Mai mult, oamenii au învăţat să recicleze, să recupereze materiile. Vorbind cu artiştii, cu studenţii şi cu meşterii care expun la târg, concluzia referitoare la vizitatori este că există mulţi oameni care vin şi ştiu ce să cumpere, indiferent că sunt mărţişoare din porţelan sau cele tradiţionale ori de alt tip", a precizat pentru Epoch Times Lila Passima, reprezentantă a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Organizatorii aduc în atenţia publicului anumite categorii de mărţişoare care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent, ca, de exemplu, mărţişorul de oraş, mărţişorul rustic, mărţişorul de tip goblen, mărţişorul tradiţiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor '80, ca un contrapunct la creaţiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului hand-made.

Povestea seculară a mărţişorului prinde la Târgul Mărţişorului de la MNŢR numeroase forme în cusături, fire de lână, fetru, lut, lemn, hârtie realizată manual, piele, plastic, metal şi alte materii interesant exploatate.

Exemplu de mitologie urbană - mărţişoare din tastele de la calculator

"Vorbind despre mitologia urbană, pornind de exemplu de la tastele de la calculator, încep să fie dezvoltate o serie întreagă de idei pline de creativitate. pe de altă parte, avem foarte multe diversităţi şi toată lumea îşi poate găsi la acest târg tipul de mărţişor potrivit. Noi încercăm tot timpul să ridicăm cota celor care expun. Poate acesta este şi motivul pentru care am reuşit să ne păstrăm publicul an de an", ne-a mai declarat Lila Passima.

Târgul este "decorat"şi cu câteva gusturi proaspete de turtă dulce, kürtős kalács, mere şi prăjituri de casă, suc natural din mere, fructe uscate şi miere.

Organizatorii au invitat diverse şcoli, fundaţii, asociaţii şi organizaţii care au ca activitate acţiuni cu caracter umanitar să participe la târg.

Vizitatorii vor putea viziona - la data de 2 martie 2013, de la ora 13.00, în sala Atelierului de creativitate - piesa de teatru cu păpuşi şi umbre "Baba Dochia", susţinută de trupa Tropăiele, coordonată de Beatrice Iordan.

Târgul poate fi vizionat zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, iar biletul de intrare costă 6 lei preţ întreg sau 3 lei preţ redus (elevi, studenţi, pensionari).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor