Muzeul Capela Sansevero din Napoli, bijuterie a patrimoniului artistic internaţional [video]

Museo Cappella Sansevero
Museo Cappella Sansevero (museosansevero.it)

Situat în inima centrului antic al oraşului Napoli, Italia, Muzeul Capela Sansevero (Museo Cappella Sansevero) este o bijuterie a patrimoniului artistic internaţional. Creativitatea barocă şi mândria dinastică, frumuseţea şi misterul se întrepătrund aici, creând o atmosferă unică, aproape atemporală.

Între capodopere precum faimosul "Hristos sub giulgiu" (Cristo velato), a cărui imagine a făcut înconjurul lumii datorită "ţesăturii" fabuloase a voalului de marmură, minuni de virtuozitate precum "Deziluzie" (Disinganno) şi prezenţe enigmatice precum "Maşini anatomice" (Macchine anatomiche), Capela Sansevero reprezintă unul dintre cele mai singulare monumente pe care le-a conceput vreodată ingeniozitatea umană.

Cristo velato
Cristo velato (museosansevero.it)

Disinganno
Disinganno (museosansevero.it)

Macchine Anatomiche
Macchine Anatomiche (David Sivyer wikipedia.org)

Origini

Originile Capelei Sansevero sunt legate de un episod legendar. De fapt, Cesare d'Engenio Caracciolo povesteşte în cartea sa Napoli Sacra din 1623 cum, în jurul anului 1590, un om nevinovat, târât în lanţuri pentru a fi dus la închisoare, trecând prin faţa grădinii palatului di Sangro din Piazza San Domenico Maggiore, a văzut o parte din zidul grădinii prăbuşindu-se şi apărând o imagine a Sfintei Fecioare Maria (Madonna). El i-a promis Fecioarei că îi va oferi o lampă de argint şi o inscripţie dacă îi va fi recunoscută nevinovăţia: eliberat din închisoare, bărbatul şi-a respectat jurământul. Imaginea sacră a devenit apoi o destinaţie de pelerinaj, oferind multe alte haruri.

La scurt timp după aceea, ducele de Torremaggiore, Giovan Francesco di Sangro, care era grav bolnav, s-a adresat şi el Fecioarei pentru a se vindeca. Vindecat în mod miraculos, din recunoştinţă a făcut să fie ridicată o "capelă mică" numită Santa Maria della Pieta sau Pietatella pe locul unde a apărut prima dată venerabila efigie (vizibilă astăzi deasupra Altarului Mare). Cu toate acestea, fiul lui Giovan Francesco, Alessandro di Sangro, Patriarhul Alexandriei, a fost cel care a întreprins lucrări majore de transformare şi extindere la începutul secolului al XVII-lea, transformând capela originală într-un adevărat templu votiv destinat să găzduiască ceremoniile de înmormântare ale strămoşilor şi ale viitorilor membri ai familiei.

Din stadiul din secolul al XVII-lea a Capelei Sansevero, au rămas aproape neschimbate doar dimensiunile perimetrale şi arhitectura zveltă a ansamblului, precum şi decoraţia policromă a absidei. Patru mausolee din capelele laterale sunt încă vizibile, în timp ce altele, despre care se ştie că existau, au fost îndepărtate. Actuala configuraţie a capelei şi aproape toate operele pe care le conţine sunt, de fapt, rezultatul testamentului lui Raimondo di Sangro, al şaptelea prinţ de Sansevero, care, începând cu anii 1840, a reorganizat capela după criterii cu totul noi şi personale.

Deşi ne scapă multe detalii despre aspectul din secolul al XVII-lea al templului aristocratic, este cert că şi atunci trebuie să fi fost o comoară de artă, lucru atestat, printre altele, de Guida di Napoli a lui Pompeo Sarnelli (1685), care descrie capela de Sangro ca fiind "foarte înfrumuseţată cu lucrări din cea mai fină marmură, în jurul căreia se află statuile multor membri demni ai familiei şi elogii la adresa lor".

Ceea ce a supravieţuit din lucrările din secolul al XVII-lea confirmă în mod substanţial această impresie, chiar dacă splendoarea lucrărilor din secolul al XVIII-lea eclipsează ceea ce a fost realizat înainte de patronajul lui Raimondo di Sangro.

(museosansevero.it)

Prin urmare, încă de la origini, Capela a fost înconjurată de o aură de legendă: relatarea lui d'Engenio Caracciolo cu siguranţă transmite această sugestie. Rolul jucat de Alessandro di Sangro în construirea Capelei Sansevero este confirmat - precum şi de diverse mărturii de arhivă - de inscripţia de pe uşa principală a complexului monumental, care spune: "Alessandro di Sangro, Patriarhul Alexandriei, a destinat acest templu, construit din temelii pentru Sfânta Fecioară, ca mormânt pentru el şi familia sa în anul Domnului 1613".

Dacă doriţi să vizitaţi aceste capodopere unice în lume găsiţi informaţii mult mai detaliate pe site-ul oficial al Museo Cappella Sansevero folosit ca sursă principală, alături de YouTube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură