Muzeele Vaticanului

Simona Milea
13.12.2018

Muzeele din Vatican reprezintă un complex muzeistic ce reuneşte 10 muzee cu secţiuni diferite.

O serie de muzee de mare valoare artistică se află în Vatican - care face parte din Peninsula Italiană şi este cel mai mic stat suveran independent din lume, fără ieşire la mare. Acest microstat este reşedinţa teritorială a Sfântului Scaun al Bisericii Catolice.

Originea complexului datează din 1503 şi este compusă din monumente, galerii, clădiri pontificale, muzee tematice, grădini şi de asemenea biblioteca spectaculoasă din Vatican. Întregul complex oferă o colecţie extinsă de opere vechi de secole.

Este de menţionat faptul că microstatul Vaticanului nu a fost recunoscut ca suveran până în anul 1929 - un stat cu o suprafaţă de 44 de hectare şi 900 de locuitori. În ciuda dimensiunii sale, statul este în măsură să primească mii de turişti care îi vizitează teritoriul în fiecare zi pentru a admira Muzeele Vaticanului.

Istoria Muzeelor Vaticanului debutează, cu aproximaţie, la începutul secolului al XVI-lea, când Papa Julius al II-lea a luat decizia de a expune faimoasa statuie a lui Laocoon cu fiii săi în Cetatea Vaticanului, ca urmare a preţioasei expertize oferite de Michelangelo şi de Giuliano da Sangallo în ceea ce priveşte autenticitatea statuii. Însă acesta a fost doar începutul unei lungi serii de iniţiative asemănătoare care, în cele din urmă, au dus la formarea unuia dintre cele mai reputate şi mai vizitate muzee din lume. Inţiativa Papei Julius al II-lea a fost apoi continuată de Papa Clement al XIV-lea, Papa Pius al VI-lea şi Papa Grigore al XVI-lea, precum şi de alţi papi care au succedat în cursul istoriei.

Muzeele Vaticanului au ajuns, după cinci secole de existenţă, unele dintre cele mai bogate muzee din lume, fiind considerate o adevărată comoară, cu capodopere, în ceea ce priveşte artele frumoase.

În 1984, Muzeele Vaticanului au intrat în patrimoniul mondial UNESCO, datorită valoarii culturale deosebite. Prin urmare, această comoară este foarte bine păzită de membrii armatei şi, desigur, de personalul muzeelor.

În acest sens, merită amintit faptul căprotecţia statului este responsabilitatea Gărzii Elveţiene, un corp militar alcătuit din sute de soldaţi. Prin urmare, vizitând Muzeele Vaticanului, turiştii îi pot întâlni pe aceşti profesionişti îmbrăcaţi în uniforma lor tradiţională, ceea ce, fără îndoială, ridică valoarea culturală a oraşului. Este de menţionat faptul că în luna februarie 2000 a fost inaugurată intrarea monumentală a muzeelor. Această intrare este situată la nord de zidurile Vaticanului, lângă vechea intrare a lui Giuseppe Momo. La această intrare este scara elicoidală proiectată de Antonio Maraini.

Ce se poate vizita

Muzeul Gregorian Egiptean, Muzeul Gregorian Etrusc, Muzeele de Antichităţi clasice, Muzeul Pio-Clementino, Galeria de Artă, Galeria de Tapiserii, Muzeul Misionar-Etnologic, Muzeul Sacru (Biblioteca), Muzeul Profan şi Muzeul Istoric al Vaticanului.

În plus, se pot admira: Capela Sixtină, Ştanţele (cele 4 săli) ale lui Raffaello, Palatul Belvedere, Sala Doamnelor, Sala Imaculatei, Sala Clarobscurului, Capela Niccolina, Apartamentul Borgia, Salonul Sixtin şi Sala Nunţii Aldobrandine.

Muzeele Vaticanului nu reprezintă numai o expoziţie de artă bisericească din epoci diferite, ci sunt şi alte obiective de interes cultural, de exemplu, Galeria Harta este o adevărată bijuterie pentru iubitorii de cartografie.

Accesul în Muzeele Vaticanului este permis numai persoanelor cu ţinută decentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor