Musk şi Sacks, mogulii consilieri ai lui Trump, pun sub semnul întrebării alegerile din România / Nu prezintă probe

Elon Musk, patronul platformei sociale X (fostul Twitter), al SpaceX şi Tesla (Getty Images)
Redacţia
21.05.2025

Moguli de dreapta din domeniul tehnologiei, care fac parte din administraţia preşedintelui Donald Trump, pun la îndoială starea democraţiei din România, intrând astfel în contradicţie cu principalul diplomat american din ţară, potrivit NBC News.

În mare parte din Europa, reacţia la alegerile prezidenţiale, de duminică, din România, a fost una de uşurare după ce Nicuşor Dan cu victoria sa a închis uşa în faţa a ceea ce autorităţile române consideră că a fost o tentativă de lovitură de stat susţinută de Rusia.

Însă, pentru câţiva moguli de dreapta din domeniul tehnologiei, înfrângerea suferită de George Simion, liderul de 38 de ani al partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), are o altă semnificaţie. Doi dintre aceştia, Elon Musk şi David Sacks — ambii consilieri ai lui Trump — şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ceea ce numesc starea democraţiei din România.

Sacks, un investitor bogat, a denunţat luni rezultatul alegerilor într-o postare pe X, numindu-l „puţin probabil din punct de vedere statistic, dacă nu imposibil”. Declaraţia a echivalat cu o acuzaţie de fraudă, deşi Sacks nu a prezentat nicio dovadă, criticând autorităţile române pentru descalificarea candidatului pro-Rusia Călin Georgescu. Simion, candidatul învins, îşi recunoscuse deja înfrângerea când Sacks a publicat postarea.

Sacks, numit „ţar” al inteligenţei artificiale şi criptomonedelor de către Trump în decembrie, a făcut comentariile de pe contul său personal de X, unde are 1,3 milioane de urmăritori, nu de pe un cont oficial guvernamental.

Musk a intervenit separat. Pe X, el a amplificat o acuzaţie a fondatorului aplicaţiei Telegram, Pavel Durov, care a spus că guvernul francez i-ar fi cerut să interzică vocile conservatoare din România pe Telegram înainte de alegeri. Durov, care are cetăţenie franceză şi emirată, a spus că a refuzat. Ministerul de Externe al Franţei a negat că ar fi făcut o astfel de cerere.

Durov, născut în Rusia, este implicat într-un proces legal în Franţa. Anul trecut, procurorii francezi l-au acuzat că a facilitat diverse forme de activitate criminală pe Telegram. Durov s-a întors în Dubai în martie, dar a spus că s-a întâlnit cu autorităţile franceze în primăvară, la Paris.

„Wow”, a scris Musk, distribuind acuzaţia lui Durov către cei 219 milioane de urmăritori ai săi. Răspunzând unei alte postări în care Durov afirma că democraţia din România este în pericol, Musk a scris: „Aşa e!”

Casa Albă nu a răspuns solicitării de comentarii cu privire la declaraţiile lui Musk şi Sacks, două dintre cele mai proeminente figuri din tehnologia americană apropiate de administraţia Trump. Nici Musk, nici Sacks nu au răspuns cererilor de comentarii trimise prin e-mail.

Ambasada SUA în România a postat, duminică, un mesaj în care informa că a trimis mai multe echipe pentru a observa procesul de vot. Marţi, şeful interimar al misiunii SUA în România, Michael L. Dickerson, a postat pe X un mesaj de felicitare adresat preşedintelui ales al României.

„Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu dumneavoastră, în calitate de nou preşedinte al României, şi cu guvernul, pentru a avansa priorităţile noastre comune, inclusiv în domeniul apărării, energiei şi parteneriatelor comerciale”, a scris Dickerson, etichetându-l pe Dan.

Dickerson a fost numit în postul diplomatic interimar tot marţi, când ambasada a anunţat, pe Facebook, pensionarea ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec. Departamentul de Stat nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Este neobişnuit ca, în istoria recentă, consilierii Casei Albe să comenteze individual pe teme de politică externă, cu excepţia cazurilor când funcţia lor este legată de securitatea naţională, însă Musk s-a abătut în mod clar de la acest tipar. El a sprijinit mişcări, politici şi administraţii de dreapta în cel puţin 18 ţări, în special în Europa, conform unei analize realizate de NBC News.

Postările de pe reţelele sociale ale lui Musk şi Sacks arată cum politica din România a căpătat o importanţă crescută pentru unii oameni bogaţi din industria tehnologiei în ultimii ani, în special ca indicator al atitudinii faţă de Rusia.

Atât Musk cât şi Sacks şi-au exprimat sprijinul pentru poziţia Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. În 2022, Musk a sugerat ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, iar anul acesta l-a numit „trădător” pe senatorul democrat Mark Kelly pentru că a susţinut Ucraina. Sacks a criticat în mod repetat decizia SUA de a sprijini Ucraina şi a afirmat că Rusia „nu este inamicul nostru”.

Cei doi sunt, de asemenea, prieteni şi parteneri de afaceri de mult timp, încă de pe vremea când erau directori executivi la PayPal, în urmă cu două decenii.

Alegerile au devenit recent un subiect tensionat în România.

Georgescu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, dar Curtea Constituţională a anulat rezultatul în decembrie, cu două zile înainte de turul final, pe fondul acuzaţiilor că Moscova a interferat printr-o campanie de dezinformare pe TikTok. Georgescu, aflat sub investigaţie penală pentru presupusa implicare a Rusiei, a fost exclus de pe noul buletin de vot în martie. În aceeaşi lună, autorităţile române au anunţat arestarea a şase persoane despre care au spus că planificau o lovitură de stat în colaborare cu Rusia.

Sacks, pe X, a întors acuzaţia de lovitură de stat: a distribuit o postare a unui alt utilizator care acuza Uniunea Europeană că a orchestrat o „lovitură de stat tăcută” prin descalificarea lui Georgescu. Totuşi, Georgescu a fost descalificat de CCR, conform legislaţiei româneşti, fără legătură cu apartenenţa la UE. Şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, a acuzat Rusia că a interferat în alegerile din România.

Moscova a negat că ar fi interferat, dar luni Kremlinul a criticat alegerile din România, calificându-le drept „ciudate”.

Atât Sacks cât şi Musk şi-au exprimat anterior sprijinul pentru Georgescu, candidatul pro-Rusia, cerând ca acesta să rămână în cursa electorală. Musk a numit decizia de a-l exclude „nebună”, iar Sacks a spus că reprezintă moartea democraţiei. Vicepreşedintele JD Vance şi-a exprimat opinii similare, afirmând că dovezile împotriva lui Georgescu sunt „subţiri”, deşi nu a comentat rezultatul alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor