Mureş: A început Parada Baloanelor cu Aer Cald de la Câmpul Cetăţii

(Robyn Beck / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2009

Nu mai puţin de 11 baloane din România şi Ungaria participă la cea de a IV-a ediţie a Paradei Baloanelor cu Aer Cald care a început vineri seara la Câmpul Cetăţii, în comuna Eremitu, transmite corespondentul AGERPRES.

Dan Chiriac, comandantul detaşamentului de aeronave uşoare din cadrul Aeroclubului României, a declarat pentru AGERPRES că parada de la Câmpul Cetăţii este unică în ţară şi că, deşi s-a încercat replicarea ei şi în alte zone, nu s-a reuşit.

Chiriac a arătat că, deşi în trecut au fost înregistrate câteva încercări de construire a baloanelor zburătoare, în România numărul acestora este extrem de redus - 10 -, iar numărul piloţilor brevetaţi pentru acest tip de aparat de zbor abia ajunge la şapte.

Comandantul detaşamentului de aeronave uşoare din cadrul Aeroclubului României a precizat că, în schimb, în Ungaria există o adevărată tradiţie, motiv pentru care majoritatea participanţilor la paradă provin din această ţară.

Gyula Judak, pilot de balon din Kiskoros (Ungaria), a susţinut că în ţara sa există 80 - 90 de baloane care se pot ridica în orice moment în aer, precum şi 260 de piloţi brevetaţi, din care 110 pot să zboare oricând.

El a afirmat că a participat la fiecare ediţie a Paradei Baloanelor cu Aer Cald de la Câmpul Cetăţii şi că în fiecare an a venit în zonă de două trei ori pentru a pilota balonul împreună cu familia.

Pilotul ungar a precizat că, spre deosebire de România, în Ungaria sunt 10 astfel de manifestări anuale.

Cea de a IV-a ediţie a Paradei Baloanelor cu Aer Cald de la Câmpul Cetăţii, care este organizată de Fundaţia Aeronautică "Aurel Vlaicu" Târgu Mureş şi Asociaţia Sportivă Nyarad-Eremitu, se desfăşoară pe parcursul a trei zile, zborurile fiind programate dimineaţa şi seara.

Baloanele aduse la Câmpul Cetăţii funcţionează cu aer cald, în nacelă intră, în medie, 4-5 persoane, iar primul zbor a avut loc vineri seara. Întrucât curenţii de aer au fost destul de puternici, primul zbor a fost ancorat, baloanele ridicându-se la 30 de metri. Baloanele s-au ridicat în aer şi sâmbătă dimineaţa, urmând ca acestea să fie văzute la Câmpul Cetăţii şi în zona staţiunii Sovata şi sâmbătă seara.

Specialiştii susţin că dimineaţa şi seara este perioada optimă de zbor cu baloanele cu aer cald, întrucât curenţii nu sunt atât de puternici.

În cadrul manifestării sunt organizate inclusiv zboruri cu parapante cu motor, deltaplane şi cu avioane de mici dimensiuni, iar cei care nu au curajul să urce în nacela unui balon cu aer cald sau în carlinga unui avion, au posibilitatea să călărească.

Prima Paradă a Baloanelor cu Aer Cald a fost organizată în 2006 şi a reuşit să adune la cele trei ediţii anterioare 25 de echipaje cu baloane cu aer cald, peste 30 de piloţi de motoparapantă, motodeltaplanuri, paraşutişti din lotul naţional al României care au executat salturi spectaculoase din baloane şi peste 20.000 de spectatori.

Organizatorii speră ca Parada de la Câmpul Cetăţii să fie inclusă în calendarul competiţional internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor