Muntele Fuji ar putea erupe, japonezii îngrijoraţi

Muntele sacru al Japoniei, Fuji
Muntele sacru al Japoniei, Fuji (NASA/John McGrath)

Erupţia vulcanului Ontake a ridicat temeri că o mare parte din cei peste 110 vulcani activi ai Japoniei ar putea erupe cu sau fără avertizări minime, experţii recunoscând că pur şi simplu nu ştiu când şi unde va avea loc următoarea erupţie, conform unui raport publicat de ziarul The Telegraph.

Pe lista celor mai riscante 47 de vârfuri, conform Agenţiei Meteorologice a Japoniei, se află şi Muntele Fuji, unul dintre cele mai distincte puncte de reper ale ţării asiatice.

La mai puţin de 144 km de Tokyo, orice erupţie majoră a muntelui cu o înălţime de 3,776.24 m va avea un impact catastrofic asupra unei naţiuni ce încă se chinuie cu efectele cutremurului de pământ Tohoku din martie 2011.

În acelaşi timp, unii vulcanologi au declarat pentru The Telegraph că problemele se intensifică sub muntele Fuji.

În luna iulie, o echipă de savanţi din Franţa şi Japonia au publicat un raport în care au avertizat că muntele Fuji se „află sub mare presiune” ca urmare a cutremurului Tohoku şi expus unui mare risc de erupţie.

O echipă de cercetători, condusă de Florent Brenguier de la Institutul de Ştiinţe ale Pământului din Grenoble, a monitorizat valurile seismice produse de cutremurul de pământ de magnitudine 9 pentru a genera ceea ce ei descriu a fi un ultrasunet al interiorului Pământului.

Cu acces la peste 70 de terabiţi de date colectate de la 800 de detectori seismici de pe cuprinsul Japoniei, savanţii au aflat că direct sub vulcani, şi în special sub Fuji, există presiuni puternice provocate de trepidaţii.

„Muntele Fuji, care prezintă cea mai mare anomalie, se află probabil sub mare presiune, deşi nu a avut loc nicio erupţie după cutremurul de pământ Tohoku-oki”, au susţinut savanţii într-o declaraţie. „Seismul de magnitudine 6,4 care a avut loc la 4 zile după cutremurul din 2011 confirmă starea critică a vulcanului”.

Vulcanologii susţin că Fuji a erupt ultima dată în 1707, la doar 49 de zile după puternicul cutremur de pământ Hoie, cu o magnitudine de 8,7. Acea erupţie a fost atât de violentă încât a modificat profilul vârfului, cenuşa arzândă a căzut asupra localităţilor de la baza muntelui iar Tokyo a fost acoperit de cenuşă.

Vulcanul a adormit de la acea erupţie, deşi un studiu al Institutului Naţional Japonez pentru Ştiinţa Pământului şi Prevenirea Dezastrelor a indicat că presiunea din camera magmei de sub muntele Fuji ar putea să fie cu până 1,6 megapascali mai mare decât în 1707.

Alături de acest raport, un studiu guvernamental a avertizat că până la 750.000 de oameni ar putea fi forţaţi să îşi părăsească locuinţele dacă muntele Fuji erupe la aceeaşi scara precum a făcut-o în 1707.

Raportul a avertizat de asemenea că liniile de cale ferate şi drumurile de legătură dintre Tokyo şi Nagoya, Osaka şi vestul Japoniei vor fi afectate de nori piroclastici, în timp ce zborurile vor fi în mod similar afectate de cenuşă emisă în timpul erupţiei.

Experţii au avertizat că dacă are loc o erupţie la scară mare, Tokyo va fi din nou acoperit de cenuşă, unele clădiri se vor prăbuşi sub greutatea adăugată şi infrastructura va fi grav afectată de râurile de lavă.

„Pur si simplu nu avem suficiente date. Există 110 vulcani activi în Japonia şi 47 dintre ei sunt intens monitorizaţi deoarece există temeri că ar putea erupe, dar este foarte dificil să obţinem observaţii precise şi să facem preziceri corecte”, a spus Shigeru Suto, un vulcanolog la Institutul Naţional Japonez pentru Ştiinţă şi Tehnologie Industrială Avasantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură