Flash-uri misterioase iluminează California în timpul cutremurului [VIDEO]
alte articole
Material video pe pagina originală a Epoch Times România.
Scott Sutherland, meteorolog pentru TheWeatherNetwork, a relatat joi, 28 august, că locuitorii din California au asistat la ceva mai mult de un cutremur, în primele ore ale zilei de duminică, 24 august. Mulţi au observat un fenomen mult discutat: flash-uri de lumină, mai mult sau mai puţin puternice, care au avut loc cu câteva clipe înainte sau în timpul puternicului cutremur.
Vă prezentăm video (primul) din Santa Rosa (California): exact în momentul seismului se pot identifica în mod clar flash-uri de lumină, unele foarte slabe, altele destul de puternice pentru a ilumina zona.
Al doilea video este al infamului cutremur din Japonia din 2011 - unde luminile se pot observa extrem de clar.
Acest fenomen a fost observat de nenumărate ori de-a lungul secolelor.
Este vorba de lumini care apar concomitent cu evenimentele seismice şi care se manifestă în moduri foarte diferite. Se pare că acestea însoţesc în principiu cutremure de magnitudine de cel puţin 5 grade pe scara Richter.
Durata fenomenelor? De la câteva secunde la câteva zeci de minute, iar luminile sunt semnalate până la o distanţă de peste 100 km de epicentru.
Ele par a fi atât la nivelul solului cât şi pe cer - putând apărea ca sfere de lumină, flăcări ieşind din pământ, vârtejuri de lumină, fulgere, coloane sau grinzi de foc, aşa cum demonstrează cel de-al doilea video (un alt exemplu de lumini telurice observate în Japonia, în 2011).
O teorie cu privire la originea luminilor telurice spune că pot proveni de la compresia rocilor - un fenomen caracteristic zonelor seismice - care conduc la o emisie de electroni ce interacţionează cu atmosfera şi provoacă fluxul luminos.
Alte ipoteze includ posibilitatea de emisie a energiei electrice din rocile care conţin cuarţ sau roci supuse la comprimare sau alunecare.
Potrivit altora, este mult mai probabil să apară în imediata apropiere a unei fracturi, unde falii sub-verticale permit curenţilor electrici induşi de stres să iasă rapid spre suprafaţă: 85% din luminile de cutremur apar deasupra fracturilor sau aproape de ele şi 97% sunt adiacente la o falie sub-verticală.