Vin în valoare de miliarde de dolari, afectat de puternicul cutremur din California

(photos.com)

Napa este una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole americane. Cramele de aici produc circa 50 de milioane de lăzi cu sticle de vin în fiecare an ce aduc miliarde de dolari economiei americane. Cutremurul care a zguduit în weekend regiunea a afectat şi sticlele umplute cu renumitul vin din Valea Napa în valoare de miliarde de dolari, relatează luni CBS News.

Peste 170 de persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea de 6 produs în oraşul Napa, din nordul statului american California, duminică dimineaţă, iar ca urmare a seismului au avariate mai multe clădiri, s-au produs incendii, pene de curent electric şi s-au spart ţevi de apă şi de gaz.

Lui David Duncan, preşedinte al Viilor 'Silver Oak', i-a fost iniţial teamă că a pierdut 'toate butoaiele până la ultimul'. În schimb, spune el, se pare că a scăpat ieftin, pierzând doar trei butoaie. Dar a fost vorba de un vin de foarte bună calitate. Fiecare butoi conţine echivalentul a 25 de lăzi cu sticle de vin, iar fiecare ladă poate costa până la 1.300 de dolari.

Deci am pierdut în jur de 100.000 de dolari doar din trei butoaie, a explicat Duncan. Napa Valley găzduieşte circa 800 de crame ce produc circa un sfert din producţia totală de vin a Statelor Unite ale Americii, iar regiunea a fost afectată deja de o secetă severă. Impactul cutremurului asupra industriei de vin în valoare de 13 miliarde de dolari nu este încă clar.

Pe de altă parte, pentru Duncan pierderile au avut o conotaţie personală. El a văzut cum sute de sticle din rezerva familiei sale au fost sparte. 'Este un fel de sanctuar intern al vinului. Este foarte special, cu vinuri speciale pe care nu le vindem. Deci dacă le pierdem (...) rămân pierdute pe vecie', a povestit bărbatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe