MRU devine carne de tun după ce Iohannis l-a numit consilier prezidenţial

Mihai Răzvan Ungureanu, MRU
Mihai Răzvan Ungureanu, MRU (Epoch Times România)

De când noul preşedinte Klaus Iohannis l-a numit consilier personal pe Mihai Răzvan Ungureanu, fostul premier a devenit brusc, ţinta unor atacuri virulente. Dacă, miercuri, activiştii de mediu din diaspora, cereau, printr-o scrisoare asumată de 20 de ONG-uri şi grupuri de iniţiativă, revocarea acestuia pe motiv că este un susţinător declarat al exploatărilor de la Roşia Montană şi a gazelor de şist, acum MRU îşi atrage şi alte acuzaţii.

Preşedintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, susţine că MRU este "un mare prieten al Ungariei iredentiste", în contextul în care acesta a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Pecs "pentru serviciile nepreţuite aduse Budapestei, cum este de exemplu cedarea patrimoniului Fundaţiei Gojdu."

Duminică, Bogdan Diaconu a scos la lumină o declaraţie făcută, la sfârşitul lui 2007, de fostul ambasador al României la Moscova, Dumitru Prunariu pentru Amos News, în care îl acuza pe MRU că, în calitatea lui de fost ministru de Externe, i-a interzis, în prima spătămână din mai 2005, "să se mai ocupe de problema restituirii Tezaurului".

"Aflăm de la fostul ambasador al României la Moscova, Dumitru Prunariu, că Mihai Răzvan Ungureanu a fost cel care a blocat şi discutarea restituirii tezaurului României din Rusia. Aşadar avem de-a face cu un politician foarte generos: a cedat Ungariei averea Fundaţiei Gojdu şi a renunţat la Tezaur în favoarea Rusiei. Vă mai miraţi că voia să dea şi Roşia Montană? Acest personaj este consilierul preşedintelui Iohannis... O să ne trezim că România îşi cedează degeaba şi ultimele resurse în stânga şi în dreapta şi o să ne întrebăm de ce şi din cauza cui", a subliniat Diaconu.

Părerile sunt însă împărţite în spaţiul public. Mulţi apreciază competenţele fostului premier denunţând totodată atacurile din ultima vreme care îl vizează. Spre exemplu, jurnalistul Lucian Mîndruţă susţine că MRU a căzut tocmai pentru că n-a făcut jocul ruşilor, şi, deşi ruşii speră acum că la Cotroceni va bate un vânt mai estic, dacă se poate, "numirea lui MRU, chiar dacă unii nu-l înghit (inclusiv eu l-am criticat de-a lungul timpului) e un obstacol în calea acestei influenţe."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne