Moţiunea SUA privind plasarea Pakistanului pe lista statelor care finanţează terorismul, amânată
alte articole
O moţiune americană de plasare a Pakistanului pe o listă a statelor care finanţează terorismul a fost amânată cu trei luni, au declarat oficiali pakistanezi.
Ministrul pakistanez de Externe, Khawaja Asif, a afirmat marţi seară că Grupul pentru Acţiuni Financiare a decis să nu ia măsuri imediate în privinţa deciziei SUA de a adăuga Pakistanul pe aşa-zisa “listă gri” a ţărilor care nu fac suficient pentru a se conforma reglementărilor legate de finanţarea grupurilor teroriste.
Oficialii pakistanezi s-au temut că includerea pe listă ar putea genera pagube serioase economiei naţionale şi au depus eforturi pentru a amâna această decizie, în special săptămâna trecută, când a fost anunţată o interdicţie asupra organizaţiilor de caritate asociate cu Hafiz Saeed, un lider islamist despre care SUA susţine că a fost în spatele atacurilor din Mumbai din 2008, în care au murit 166 de persoane.
Naţiunile care fac parte din Grupul pentru Acţiuni Financiare s-au întâlnit în această săptămână în Paris, unde se estima că se va decide în privinţa moţiunii SUA, care a fost susţinută de Marea Britanie, Franţa şi Germania.
Asif, care în prezent se află într-o vizită în Rusia, a scris marţi pe Twitter că “eforturile [Pakistanului] au dat roade”, precizând că “nu există un consens pentru numirea Pakistanului”.
El a adăugat că Grupul pentru Acţiuni Financiare a propus o “pauză de trei luni”, precizând că va discuta din nou problema în luna iunie.
Deşi nu au fost publicate detalii, surse oficiale au afirmat că Turcia, China şi Rusia, care fac parte din grup, s-au opus moţiunii SUA împotriva Pakistanului.
Alţi doi oficiali pakistanezi au confirmat că Pakistanul a primit o amânare de trei luni.
În Washington, un oficial al Departamentului de Stat nu a confirmat că acţiunea a fost amânată, adăugând că deliberările Grupului sunt confidenţiale până când acesta le face publice.
Comunitatea internaţională continuă să fie îngrijorată de deficienţele existente în sistemul pakistanez de contracarare a finanţării terorismului şi a spălării de bani, chiar dacă Islamabadul a început să ia unele măsuri pentru a soluţiona aceste lipsuri, a mai susţinut oficialul.
În timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, Washingtonul şi-a înăsprit poziţia faţă de Islamabad din cauza presupusei menţineri a unor legături cu militanţi islamişti. Luna trecută, Casa Albă a suspendat ajutoare militare destinate Pakistanului în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari.
Pakistanul neagă acuzaţiile SUA că adăposteşte militanţi care au lansat atacuri împotriva forţelor americane şi afgane în Afganistan şi a reacţionat cu furie la ameninţările SUA privind aplicarea unor măsuri punitive suplimentare.
Pakistanul a declarat că “lista gri” a americanilor este “motivată politic”, însă unii oficiali au susţinut că sunt îngrijoraţi că lista ar putea afecta sectorul bancar pakistanez, generând dificultăţi economice pe măsură ce se apropie alegerile naţionale.
Printre statele care se află deja pe lista gri sunt Coreea de Nord, Iran, Irak, Siria, Yemen, Etiopia şi Sri Lanka.