Casa Albă va adăuga Pakistanul pe lista statelor care finanţează terorismul
alte articole
Pe când directorii unor agenţii americane de informaţii depun mărturie în faţa Senatului cu privire la diversele riscuri legate de terorism (şi legate de Rusia) cu care se confruntă SUA, Reuters a precizat că administraţia Trump a luat decizia de a plasa Pakistanul pe lista ţărilor care finanţează terorismul.
Pakistanul aparent a afirmat că încă “speră” să amâne includerea sa pe listă în cadrul unei întâlniri care va avea loc săptămâna viitoare. Anunţul făcut de SUA a fost practic pregătit încă de la începutul noii administraţii, deoarece preşedintele Donald Trump a acuzat Pakistanul că nu face suficient pentru a opri talibanii afgani şi reţeaua afiliată Haqqani şi chiar a acuzat oficialii din Islamabad că oferă un paradis sigur teroriştilor.
Bineînţeles, o astfel de decizie va împinge Pakistanul, o putere nucleară şi cea de-a şasea ţară a lumii din punctul de vedere al numărului populaţiei, în braţele nerăbdătoare ale ţării vecine China, care are o zonă de frontieră comună cu regiunile contestate Jammu şi Kashmir şi care a depus eforturi pentru a-şi consolida legăturile cu Pakistanul, ca parte a jocului geopolitic desfăşurat împotriva SUA.
După cum raportează Global Research, unul dintre eforturile conduse de Washington pentru a restricţiona activităţile regionale ale Chinei a fost crearea unei “alianţe regionale în patru”, care include SUA, Australia, Japonia şi India.
Pentru a crea o zonă tampon, Beijingul a urmărit să îşi întărească legăturile cu Islamabadul.
Mişcarea are loc de asemenea în condiţiile în care China se pregăteşte să lanseze primul său contract futures pe petrol denominat în yuan în cea de-a treia săptămână a lunii martie, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru statutul suprem al dolarului american ca monedă de rezervă globală.
În plus, decizia anunţată de SUA a fost luată pe fondul amplificării tensiunilor dintre Pakistan şi eterna sa rivală, India. O dispută teritorială de-a lungul Liniei de Control dinte aceste două ţări – o zonă puternic militarizată în Jammu şi Kashmir – a dus la lansarea de ameninţări cu un război nuclear şi chiar la ciocniri armate.