Pakistanul ameninţă India cu război nuclear după o declaraţie făcută de şeful armatei indiene

Soldaţi pakistanezi
Soldaţi pakistanezi (Getty Images)

Şeful armatei indiene, generalul Bipin Rawat, a declarat vineri că armata ţării sale este pregătită să dezvăluie “cacealmaua nucleară” a Pakistanului şi va desfăşura operaţiuni militare transfrontaliere agresive.

“Vom scoate la iveală cacealmaua (nucleară) a Pakistanului. Dacă va trebui să înfruntăm cu adevărat pakistanezii, în cazul în care ni se dă o sarcină, nu vom spune că nu vom traversa graniţa din cauză că au arme nucleare. Va trebui să demascăm bluff-ul lor nuclear”, a avertizat generalul Rawat, răspunzând la o întrebare în timpul unei conferinţe de presă pe tema “posibilităţii ca Pakistanul să-şi folosească armele nucleare în cazul deteriorării situaţiei de-a lungul graniţei”, potrivit unui raport publicat de ziarul Hindustan Times.

Ministrul pakistanez de Externe, Khawaja Asif, a dezlănţuit sâmbătă o furtună de tweeturi, etichetând comentariile lui Rawat ca fiind “iresponsabile. O invitaţie la un conflict nuclear. Dacă ei doresc acest lucru, sunt bineveniţi să testeze răspunsul nostru”.

“Declaraţia ameninţătoare şi iresponsabilă din partea şefului armatei indiene descrie modul de gândire sinistru care a cuprins India. Pakistanul şi-a demonstrat capabilitatea de intimidare”, a mai scris Asif pe Twitter.

“Aceste probleme nu pot fi tratate cu uşurinţă. Nu trebuie să aibă loc incidente nefericite provocate de calcule eronate. Pakistanul este capabil să se apere”, a adăugat el.

Mohammad Faisal, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Pakistanului, a etichetat la rândul său comentariile generalului Rawat ca fiind “iresponsabile”. Mai mult, armata pakistaneză a precizat că armele sale nucleare au descurajat India să lanseze un nou război convenţional total.

Amplificând războiul cuvintelor, purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, Asif Ghafoor, a afirmat la televiziunea de stat că, “în cazul în care dori să ne testeze răspunsul, ar putea încerca şi să vadă pe cont propriu. Avem o capabilitate nucleară credibilă, destinată exclusiv ameninţării dinspre est. Dar noi credem că este o armă de descurajare, nu o alegere”.

Linia de Control se referă la o zonă puternic militarizată în statul Jammu şi Caşmir din nordul Indiei, care cuprinde o parte din graniţa indiano-pakistaneză. Doar în 2017, armata indiană a ucis 138 de soldaţi pakistanezi în operaţiuni tactice şi punitive de-a lungul acestei linii. În aceeaşi perioadă, 28 de soldaţi indieni au fost ucişi.

Ambele ţări au o istorie lungă de dispute de-a lungul Liniei de Control şi au purtat mai multe războaie la frontieră de când India şi-a obţinut independenţa de Marea Britanie în 1947. Şi pe măsură ce sunetul unui potenţial război nuclear se aude tot mai tare între India şi Pakistan, Linia este o regiune ce ar trebui monitorizată cu atenţie pe măsură ce situaţia continuă să se deterioreze în 2018.