India va cere explicaţii SUA deoarece Pakistanul a folosit tehnologie americană într-un atac militar

Soldaţi pakistanezi
Soldaţi pakistanezi (Getty Images)

Oficiali furioşi indieni vor cere o explicaţie administraţiei Trump privind motivul pentru care armata pakistaneză s-a aflat în posesia unor rachete ghidate anti-tanc de producţie americană (ATGM) atunci când a atacat soldaţi indieni, potrivit unor rapoarte media locale.

Tensiunile dintre cele două naţiuni asiatice s-au amplificat în ultimele câteva luni, India fiind forţată să evacueze “peste 36.000” de persoane din zone situate de-a lungul frontierei cu Pakistanul pentru a scăpa de bombardamentele puternice.

S-a afirmat că armata pakistaneză a folosit rachete ATGM în timp ce schimba proiectile cu armata indiană în Rajouri.

Patru bărbaţi, dintre care un căpitan, au fost ucişi în acel atac.

Nemulţumiţi de faptul că pakistanezii au folosit echipamente de producţie americană pentru desfăşurarea ofensivei militare, aparent India intenţionează să contacteze Washingtonul pentru a cere o explicaţie.

O sursă a guvernului indian, citată de mass media locală, a afirmat: “Vom discuta cu ei despre această problemă”.

În iunie 2016, SUA a afirmat că India este considerată un “partener major în sectorul apărării”. De asemenea, Washingtonul a declarat că va extinde comerţul şi schimbul de tehnologie în domeniul apărării cu ţara asiatică.

Presupusa utilizare de tehnologie americană de către Pakistan a tras semnale de alarmă în New Delhi.

Ciocniri militare între cele două ţări învecinate au izbucnit în ultimele câteva luni după prăbuşirea eforturilor de a îmbunătăţi relaţiile diplomatice.

Regiunea Caşmir a fost contestată de ambele ţări timp de câteva decenii, generând tensiuni ridicate între India şi Pakistan. Războaiele indo-pakistaneze din 1947 şi 1965 s-au centrat în jurul revendicărilor reciproce asupra regiunii.

ONU a încurajat cele două ţări să participe la discuţii pentru ca violenţele de la frontieră să înceteze.

Există temeri că ciocnirile armate zilnice s-ar putea transforma într-un conflict.

În timp ce India învinuieşte Pakistanul pentru izbucnirea recentelor acte violente, acesta din urmă a acuzat guvernul din New Delhi că nu doreşte să participe la discuţiile pentru pace.

Luna trecută, ministrul pakistanez de Externe, Khawaja Asif, a declarat Parlamentului ţării: “Într-un acord din 2015 dintre Pakistan şi India, s-a decis ca cele două ţări să găsească prin dialog o soluţie durabilă privind neînţelegerile asupra tritoriului.

“Din păcate, India nu a răspuns corespunzător dorinţei noastre de a crea o relaţie cordială între cele două naţiuni învecinate”.

Totuşi, surse din guvernul indian aparent au contestat discursul lui Asif, susţinând că acesta urmăreşte să îmbunătăţească poziţia partidului său politic în recentele alegeri locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe