Moscova încearcă să demonstreze că Beijing-ul îi împărtăşeşte opiniile cu privire la războiul din Ucraina [ISW]

Xi Jinping împreună cu Vladimir Putin, septembrie 2022 (SPUTNIK/AFP via Getty Images)
Redacţia
21.02.2025

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au sugerat că Rusia încearcă să prezinte China ca fiind mai apropiată de poziţia Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina decât este Beijingul dispus să recunoască deschis.

Conform ISW: „Kremlinul încearcă probabil să prezinte Republica Populară Chineză (RPC) ca fiind mai apropiată de poziţia sa cu privire la războiul din Ucraina decât este dispusă RPC să recunoască public.”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul summitului G20 al miniştrilor de externe din Africa de Sud, la 20 februarie.

O declaraţie oficială a Ministerului rus de Externe a susţinut că Wang Yi a subliniat accentul pus de China pe abordarea „cauzelor profunde” ale războiului din Ucraina ca parte a abordării sale în vederea soluţionării problemei.

Cu toate acestea, ISW subliniază că un raport oficial al Ministerului chinez de Externe privind întâlnirea diferă semnificativ şi afirma că Lavrov a declarat că Rusia, nu China, încearcă să elimine „cauzele profunde” ale războiului.

ISW transmite că: „Probabil că atribuirea greşită intenţionată a MAE rus reflectă încercarea Rusiei de a alinia pe deplin poziţia RPC privind războiul cu a sa, într-un efort de a-şi consolida poziţia internaţională şi de a modela percepţiile interne ale Rusiei privind relaţia Rusiei cu China.”

ISW notează că oficialii ruşi au identificat în mod explicit „cauzele profunde” ale războiului ca fiind o presupusă încălcare a angajamentului NATO de a nu se extinde spre est în apropierea frontierei ruse. Acest lucru sugerează că Moscova este hotărâtă să îşi impună voinţa şi interesele de securitate asupra Statelor Unite şi Europei, fiind puţin interesat să facă compromisuri cu privire la această cerere.

La 20 februarie, Financial Times (FT) a publicat o investigaţie care susţine evaluarea de lungă durată a ISW conform căreia comandanţii militari ruşi sunt fie complici, fie permit direct subordonaţilor să execute prizonieri de război ucraineni, încălcând în mod clar dreptul internaţional.

Investigaţia FT sugerează că unii comandanţi ruşi de rang mai înalt ar putea fi, de asemenea, complici în emiterea ordinelor de executare a prizonierilor de război ucraineni.

Oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii ucrainene au raportat că forţele nord-coreene desfăşoară operaţiuni comune cu forţele ruse în regiunea Kursk şi că dobândesc noi capacităţi de luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor