Moscova avertizează Occidentul: Riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov (Eloi Rouyer/AFP via Getty Images *)

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că riscul unei ciocniri nucleare se află la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, avertizând că Moscova se află într-un conflict deschis "de facto" cu Washingtonul din cauza războiului din Ucraina.

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, tensionate de mult timp, s-au înrăutăţit şi mai mult de la invazia rusă în Ucraina anul trecut. În februarie, Vladimir Putin a anunţat că Moscova îşi suspendă participarea din tratatul de reducere a armelor nucleare New START încheiat cu SUA, relatează Reuters.

Luând cuvântul la un eveniment intitulat "O lume fără START: Ce urmează", Riabkov a declarat că "nu se pune problema" ca Rusia să restabilească deocamdată tratatul, criticând "cursul ostil" al Washingtonului faţă de Moscova.

"Nu aş vrea să mă scufund într-o discuţie dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem aşa", a continuat el, citat de agenţia de presă Interfax.

De asemenea, Riabkov a susţinut că Rusia s-a angajat să menţină lumea "în siguranţă şi liberă" de ameninţarea unui război nuclear, dar a adăugat că lucrurile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum "într-o stare de facto de conflict deschis cu Statele Unite".

La un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Washingtonul că a participat direct la conflict prin furnizarea de arme Kievului, prezentând în acelaşi timp războiul ca fiind o bătălie pentru supravieţuirea Rusiei.

Atât Statele Unite, cât şi Rusia - de departe cele mai mari puteri nucleare din lume - au declarat că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să fie purtat niciodată, însă conflictul din Ucraina a sporit temerile privind o confruntare directă cu Occidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe