Monica Macovei, despre Justiţia din România

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

„Este important să ai o justiţie curată, pentru ca aceasta va curăţa clasa politică şi corupţia mică la care sunt supuşi românii”, a declarat miercuri europarlamentarul Monica Macovei într-un interviu pentru Revista 22.

Întrebată despre rezistenţa instituţiilor la presiunile politice după nouă luni de guvernare USL, Monica Macovei a amintit despre „atac fără percedent împotriva DNA” lansat de USL, care are ca mesaj central „nu ne mai cercetaţi“.

„Acesta e mesajul pe care l-a dat Ponta atunci când a decis ca Papici şi Alexandru să plece din funcţiile de conducere, adică să li se revoce delegările, imediat după ce Papici a terminat şi a semnat rechizitoriul în dosarul Dragnea. Momentul spune de la sine, fără alte comentarii, mesajul „să se termine cu anchetele împotriva noastră“. Dar vedem că, până la urmă, au făcut pasul înapoi. Am văzut că au făcut alte propuneri, am văzut că de data aceasta au consultat-o pe d-na Kovesi, pe procurorul şef al DNA, aşa cum prevede regulamentul de ordine interioară al DNA, şi au venit cu alte propuneri. Dacă şefa instituţiei, d-na Kovesi, este mulţumită de ele şi se bazează aceste propuneri pe recomandarea ei înseamnă că e bine şi sperăm că lucrurile vor merge bine. Sper că vor merge bine spre foarte bine”, a continuat Macovei.

„Deci noi ce vedem? Că a rezistat DNA şi bravo Codruţei Kovesi pentru că a fost puternică şi nu s-a lăsat. A dat şi interviuri publice, a spus ce s-a întâmplat, că n-a fost consultată, că s-a încălcat legea, că nu e de acord cu aceste propuneri. Deci a apărat instituţia”, a concluzionat aceasta.

Europarlamentarul PDL nu concepe ca preşedintele României să fie dat de USL şi consideră că un astfel de scenariu ar duce spre dictatură. În ceea ce priveşte justiţia, Macovei şi-a exprimat speranţa că aceasta va reuşi să reziste.

„Eu exclud ideea unui preşedinte USL, pentru că, în primul rând, ne duce spre dictatură. La nivelul teoriei politice, când ai o majoritate parlamentară, în realitate, de 80% – prin redistribuire cam aşa e – şi un preşedinte, te duci spre dictatură, fiindcă e o teorie: puterea cere putere. Deci îţi pierzi minţile. Având atâta putere, vrei tot mai multă putere. De unde iei putere? Tăind din drepturile oamenilor. Deci ar fi o catastrofă pentru democraţie”, a afirmat Macovei.

„Revenind la justiţie. Să sperăm că vor rezista. Au trecut prin multe, au mai fost atacuri. Sigur că a fost preşedintele Băsescu, care i-a susţinut. La fel şi Comisia Europeană. Eu sper că vor rezista. Oricum, în sistem există oameni, judecători şi procurori, care nu se vor schimba niciodată. Dar nu putem vorbi de un întreg sistem care e ireversibil independent, toţi sunt curajoşi, toţi sunt atacaţi şi nu vor reacţiona, vor rămâne puternici. Nu. Acum, ideea era să mergem înainte pe drumul ăsta, să crească acest grup. Or, după cele două palme date de Ponta, s-ar putea să fie unii care să fie mai ezitanţi. Paşii înapoi făcuţi de Ponta pentru numirile de la DNA sunt un semnal bun pentru magistraţi. Adică, oamenii să vadă, iată că nu merge chiar aşa”, a explicat Macovei.

Referitor la speculaţiile apărute în presă potrivit cărora vizita americană a stat sub semnul întrebării din cauza mutărilor de la DNA, europarlamentarul PDL consideră că acesta este modul în care a „funcţionat România, din păcate”.

Pe de altă parte, nici nu cred că se putea altfel, fiindcă atunci când e vorba de luptă cu corupţia politică, de a aresta, a cerceta, a ancheta, miniştrii, parlamentarii, marii oameni de afaceri, prieteni ai politicienilor, care îi şi finanţează, atunci reacţionează politicul. Şi USL o face cu mare nesimţire şi brutalitate. Nu trăim într-un borcan, deja ştim. Tot ce se întâmplă în România prost în materie de justiţie, dacă justiţia nu e independentă în România, afectează toată cooperarea judiciară, şi cu UE, şi cu Statele Unite”, a afirmat Macovei.

Recent a avut loc o manifestaţie în sprijinul DNA, însă aceasta a numărat doar 200 de oameni.

„E bine ca oamenii să înţeleagă cât sunt de importante statul de drept şi independenţa justiţiei, domnia legii. Să înţeleagă că toţi suntem egali, şi tu, prim-ministru, şi eu şi nea Ion, şi trebuie să fim cercetaţi dacă sunt suspiciuni că am comis o infracţiune. Am mai povestit şi cu alte ocazii despre faptul că în Lituania, când parlamentul a vrut să-l schimbe pe procurorul şef anticorupţie, la chemarea presei au ieşit mii de oameni în stradă. Şi nu l-au schimbat atunci. Acolo lumea a ieşit pentru asta în stradă. Sau în Slovenia, în ianuarie 2013, când Agenţia Anticorupţie a ieşit public cu rezultatele verificării atât a primului ministru, cât şi a liderului opoziţiei: toţi politicienii, şi opoziţia şi puterea, au vrut să desfiinţeze această agenţie. Era a treia sau a patra încercare a slovenilor de a le desfiinţa Agenţia Anticorupţie. A ieşit lumea în stradă. Vreau să spun că demonstraţia în stradă, calmă, paşnică, pentru menţinerea instituţiilor, nu pentru anarhie, ci pentru menţinerea acestor instituţii vitale într-o democraţie, poate să schimbe lucrurile”, a precizat Macovei, adăugând că „la noi mai puţin. Decisiv pare să fi fost factorul extern”.

Europarlamentarul este de părere că „întotdeauna vor acţiona factorii externi, pentru ca ei sunt interesaţi să coopereze cu România în materie de combaterea crimei organizate, a corupţiei transfrontaliere, a spălării banilor, a antiterorismului, care la rândul lui e finanţat de crima organizată. Ei au nevoie de o justiţie independentă şi profesionistă în România, fiindcă altfel devenim veriga slabă în tot acest lanţ şi se ratează dosare făcute în Statele Unite sau în Germania, de pildă. Deci cei care-şi închipuie că la un moment dat Occidentul o să obosească şi o să negocieze cu puterea de la Bucureşti să cadă la un compromis se înşală”.

”Da. Sigur că Occidentul zice „da, puteţi şi singuri“. Răspunsul este: „aici suntem, asta e realitatea“. Nu e un sistem care să meargă ireversibil înainte. E cea mai grea reformă, pentru că politicul se opune tot timpul şi independenţei, şi implicit anchetelor care privesc politicul şi, ca atare, a fost încetinită reforma, fiindcă presiunea publică nu a venit la timp”, a concluzionat aceasta.

În opinia fostului ministru al Justiţiei, un factor central pentru consolidarea justiţiei în România este combaterea corupţiei.

„Importantă e combaterea corupţiei în justiţie, că aţi văzut, avem cazuri de judecători, procurori, poliţişti corupţi. E important să ai o justiţie curată, pentru ca aceasta va curăţa clasa politică şi corupţia mică la care sunt supuşi românii. Asta trebuie să fie o prioritate. CSM a reacţionat foarte bine în multe cazuri grele. Acum, în acest episod, a tăcut până la sesizarea lui Papici. M-aş fi aşteptat să reacţioneze totuşi, nu era nevoie de o plângere, pentru că au fost reacţii foarte dure ale primului ministru care i-a acuzat pe procurori că fac dosare politice şi implicit şi pe judecătorii care au dat condamnări. Deci aici ar trebui întărit CSM. Nu ştiu cum funcţionează acum Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi a Terorismului, DIICOT. Dar, repet, suntem în acest circuit internaţional, care ne obligă să funcţionăm egal cu alte state membre”, a explicat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne